SUPER MARIO SPASAVA ITALIJU: Matarela odredio mandatara vlade

Autor:

Svet

03.02.2021

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mario Dragi (74), italijanski ekonomista koji je, kao predsednik Evropske centralne banke, u jednom trenutku evrozonu bukvalno izvukao iz ambisa, kada je i dobio nadimak Super Mario, novi je mandatar za sastavljanje vlade Italije, zemlje teško pogođene krizom izazvanom koronavirusom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mario Dragi

Predsednik Serđo Matarela juče je nakon sastanka u podne dodelio premijerski mandat Dragiju, koji je tu čast ipak prihvatio "s rezervom", što je istovetni izraz koji je koristio i prethodni premijer Đuzepe Konte kada je prihvatio mandat od Matarele. Međutim, za razliku od Kontea, Dragi bi trebalo da vodi nestranačku vladu, koju su za sada spremne da podrže samo partije levog centra, dok je Konteov populistički Pokret pet zvezdica podeljen po tom pitanju. Takođe, stranke desnog centra traže prevremene izbore, te je Italija i u stanju svojevrsne političke neizvesnosti, pa i krize.

Inače, mediji ocenjuju da je Dragi suviše iskusan da bi prihvatio zaduženje, a da ne može da ga sprovede do cilja, što je delimično pokazao već u prvom obraćanju, kada je predstavio prioritete sada još potencijalne vlade.

- Pobediti pandemiju, završiti kampanju vakcinisanja, odgovoriti na potrebe građana, ponovo pokrenuti zemlju, to su naši izazovi. Na raspolaganju su nam izuzetno velika sredstva koja stižu iz EU - kazao je Dragi, aludirajući na 222 milijarde evra, koje je iz EU fonda za ublažavanje posledica korone prošle godine obezbedio premijer Konte.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Učili ga jezuiti pape Franje

Korijere dela sera navodi da je Mario Dragi s 15 godina ostao bez roditelja, a završio je gimnaziju koju su u Rimu vodili jezuiti - red za koji se veruje da upravlja Rimokatoličkom crkvom. Iz istog reda potiče i papa Franja. Pre nego što je 2014. sa čela Evropske centralne banke poručio da će "sačuvati evro po bilo koju cenu", Dragi je bio guverner Banke Italije, a bio je i direktor u američkom bankarskom gigantu "Goldman Saks".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Novak

04.02.2021 18:17

Nije Matarela, valjda znate da je Martadela.