Čovek koji je predvideo Trampovu pobedu 2016. zna pobednika i za izbore 2020. godine!

Autor:

Svet

30.05.2019

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alan Lihtman je veliki autoritet na polju američke politike, tačnije u predviđanju pobednika na predsedničkim izborima u SAD, s ozbirom na to da je pogodio rezultate prethodnih devet uzastopnih izbora! Ovaj profesor na Univerzitetu u Vašingtonu je neko koga treba slušati kad je reč o ovoj temi jer je napravio sistem koji se ne bavi dnevnopolitičkim pitanjima, već je zasnovan na širokom konceptu razvijenom na izučavanju svih predsedničkih izbora u periodu od 120 godina, od 1860. do 1980!

Zna šta govori: Alan Lihtman

Po tom sistemu, koji ima 13 faktora, Lihtman je rekao da će Donald Tramp pobediti u trci za predsednika 2016, i tako je i bilo. Uz prethodnih osam tačnih pogodaka, novinare je zanimalo da kaže nešto i o izborima koje SAD očekuju naredne godine u novembru.

- Tramp će pobediti i 2020. osim ako se šest od 13 faktora (u Lihtmanovom sistemu, prim. aut.) ne okrenu protiv njega. Još ne mogu da dam tačno predviđanje jer mnogo toga može da se promeni tokom sledeće godine, ali trenutno, sadašnji predsednik je u minusu kad je reč samo o tri faktora: republikanci su izgubili na izborima na polovini mandata (2018), nedostaje mu neki spoljnopolitički uspeh i nije sasvim po ukusu birača - istakao je Lihtman.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Za sada na dobrom putu da osvoji i mandat 2020. godine: Donald Tramp

Profesor za Univerziteta iz Vašingtona je potom i dodao da je jedina mogućnost da protivkandidat pobedi Trampa 2020. da demokrate pokušaju da izglasaju nepoverenje predsedniku (da pokrenu postupak takozvanog impičmenta).

- Impičment i suđenje koje bi potom usledilo moglo bi da košta predsednika ključnog četvrtog faktora - faktora skandala, koji je demokrate koštao izbora 2000. godine. Taj faktor bi za sobom povukao i neke druge, kao što je ohrabrenje drugim kandidatima iz njegove partije da mu se surotstave na unutarstranačkim izborima, ili potencijalan izlazak u prvi plan demokratskog kandidata, kao i moguća katastrofa u spoljnoj politici... Ali, bez impičmenta, izgledi demokrata su loši - zaključio je Lihtman.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading