''NE ULAZIM U TE PRIČE, IMAMO USTAV'' Milanović izneo jasan stav o uvođenju vojnog roka: ''Ovo je najneprikladnije vreme...''

Autor:

Svet

11.02.2024

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U današnjoj izjavi, predsednik Hrvatske Zoran Milanović istakao je neophodnost jačanja profesionalne vojske u zemlji, odbacujući predlog o ponovnom uvođenju vojnog roka koji mu je nedavno preneo ministar odbrane Ivan Anušić.

''NE ULAZIM U TE PRIČE, IMAMO USTAV'' Milanović izneo jasan stav o uvođenju vojnog roka: ''Ovo je najneprikladnije vreme...''

Foto: Tanjug/HINA

Milanović je jasno stavio do znanja da ne podržava ideju o vojnom roku, ističući da su takvi predlozi nepraktični i neusklađeni sa Ustavom zemlje.

- Ne ulazim u te priče da bi bilo dobro vaspitno da se mladi muškarci odmaknu od matere, to su gluposti. Nije moguće. Imamo Ustav. Prigovor savesti, savest mi brani, doviđenja - rekao je Milanović za hrvatske medije.

Hrvatski predsednik je naglasio da je sada najneprikladniji trenutak za razmatranje ovakvih pitanja, tvrdeći da su namere iza toga sumnjive te da se ništa ne može sprovesti bez konsultacija sa vrhovnim komandantom. Upozorio je da će predloženi zakon o vojnom roku ostati mrtvo slovo na papiru bez prethodne konsultacije sa vrhovnim komandantom.

Govoreći o sastanku sa Anušićem, Milanović je opisao susret kao "prisilno civilizovan," ističući da je dobrovoljno osposobljavanje uvek bilo prisutno i da nema potrebe za novim merama.

- Hajde, dođite i vidite koliko se ljudi postroji - izazvao je predsednik.

- To je nesprovodivo, dok Ustav dopušta svakom da kaže „ja ne bih“, nema smisla. Ali, to je nalog (premijera Andreja) Plenkovića, ministru ne bih bio u koži, nije jednostavno - naglasio je Milanović.

Milanović je takođe prokomentarisao stanje u Evropskoj uniji, izražavajući zabrinutost zbog ozbiljne krize. Upozorio je da Hrvatska treba biti lojalna, ali istovremeno „fantazirati o jačanju Evrope, gde bi se Hrvatska morala još više smanjiti, treba odbiti od praga čeličnom metlom“.

Ne može. Koji deo mog „ne“ ne razumeš? Nećemo dati bilo koje naše pravo, kao što se ne daje zlatni metak ili ogrlica koju si nasledio od babe - naglasio je  i neka od iskustava iz EU uporedio sa periodom Jugoslavije.

Kritikovao je i status Hrvata u Bosni i Hercegovini, optužujući evropsku birokratiju za nedostatak razumevanja i punu predrasuda. Milanović je istakao svoj angažman u interesu Hrvata u BiH, navodeći da razgovara sa svima, uključujući i Milorada Dodika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading