CRNA GORA SIGURNA LUKA ZA RUSE! Trećina jahti u komšiluku pripada upravo njima!

Autor:

Svet

06.04.2023

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka rata u Ukrajini mnogi ruski oligarsi pronašli su spas u Crnoj Gori.

CRNA GORA SIGURNA LUKA ZA RUSE! Trećina jahti u komšiluku pripada upravo njima!

Foto: Srpski telegraf

Vlada Crne Gore objavila je spisak jahti koje su uvrštene u registar Uprave za pomorsku sigurnost i upravljanje lukama ove zemlje.

Dokument sadrži nazive plovila, imena njihovih vlasnika i druge važne podatke.

Lista obuhvata 363 jahte, a ono što je zanimljivo je da čak trećina, odnosno 110 jahti pripada Rusima.

Od početka rata u Ukrajini, u februaru prošle godine, rekordan broj Rusa stekao je pravo na "zlatni pasoš". Oni podrazumevaju da se dozvola za boravak u zemlji dobija nakon što se u istoj kupi nekretnina ili realizuje velika investicija ili donacija.

 

 

Nakon sankcija i ukidanja boravišnih viza u Evropskoj uniji, čak 42 procenata svih investicionih pasoša u Crnoj Gori pripada upravo njima.

Podsetimo, u martu prošle godine odjeknula je vest da je luksuzna jahta Galactica Super Nova ruskog oligarha i suvlasnika moćne ruske naftne kompanije Lukoil Vagita Alekperova uplovila u tivatski zaliv.

Nevladina organizacija MANS pozvali je tada Vladu Crne Gore i ministarstva da javnost upoznaju sa konkretnim merama koje će preduzeti kako teritorija Crne Gore ne bi postala sigurna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha koji su pod udarom sankcija.

Tadašnji podaci iz Marine Traffica koje je pregledao CNBC pokazali su da su odmah po izbijanju rata najmanje četiri superjahte u vlasništvu ruskih poslovnih lidera krenula prema Crnoj Gori i Maldivima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading