DODIK NA UDARU AMERIKE, UVEDENE SU MU NOVE SANKCIJE! Srpskog člana predsedništva BiH iz SAD povezali s korupcijom!

Autor: Republika

Svet

05.01.2022

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milorad Dodik našao se na meti Sjedinjenih Država nedugo nakon što je on komentarisao mogućnost da će nađe na listi te zemlje.

DODIK NA UDARU AMERIKE, UVEDENE SU MU NOVE SANKCIJE! Srpskog člana predsedništva BiH iz SAD povezali s korupcijom!

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik na meti Sjedinjenih Država

Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom sveta, a od danas se na listi nalaze pojedinci i firme koje deluju u Bosni i Hercegovini, a među njima je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. 

Ta mera je saopštena samo nekoliko sati nakon što je Dodik poručio da takvi potezi Sjedinjenih Američkih Država zapravo pokazuju nemoć, a ne moć Amerike.     

Nakon što je Ministarstvo finansija SAD u decembru objavilo proširenu listu sankcionisanih osoba i kompanija iz Srbije, Hrvatske, Kosova i Bugarske, a koje se povezuju s korupcijom i drugim nezakonitim aktivnostima, „crna lista“ je sada proširena i na firme i pojedince iz Bosne i Hercegovine, navodi Blic. 

Prema ažuriranoj listi, sankcije Sjedinjenih Američkih Država, a koje su povezane s Bosnom i Hercegovinom, uvedene su za: Alternativna televiziju iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom, kao i lično Miloradu Dodiku. 

- Sankcije Alternativnoj televiziji i Miloradu Dodiku uvedene su kao odgovor na njegove korupcionaške aktivnosti i pretnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Dodik je pokušao da dovede u pitanje osnovne odredbe Dejstonskog sporazuma i da stvori paralelne institucije u bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj. To je radio motivisan isključivo svojim ličnim interesima - stoji u saopštenju Ministarstva finansija SAD.  

Republika

Foto: Printscreen

Odluka Ministarstva finansija Sjedinjenih Država 

U dokumentu se još navode odredbe Dejtonskog sporazuma, ali i detalji o vezama Milorada Dodika i Alternativne televizije, kao i razlozi zbog kojih su oni na meti sankcija. 

Sve to Dodik je komentarisao nekoliko sati pre saopštenja konačne odluke iz Vašingtona.       

- Sankcije Amerike nisu Sveto pismo i oni na taj način pokazuju svoju nemoć. Indikativno je da se ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković, koja je najavila da će američke sankcije biti saopštene u popodnevnim satima, ponaša kao njihov portparol - naveo je ranije danas Dodik i istakao kako svakako nije imao nameru da aplicira za američku vizu aludirajući na činjenicu da će mere Vašingtona usmerene protiv njega, između ostalog, podrazumevati i tu činjenicu.  

Dodik je istakao da to ne bi učinio ni kada bi mu rekli da će mu ukinuti sankcije pod kojima je, kako podseća Sputnjik, već godinama.

- Na sankcijama rade muslimani i Amerikanci zajedno, kao i neki njihovi mediji. Zato je važno da pošaljemo poruku 9. januara - rekao je on i ponovo pozvao građane Republike Srpske da tog dana proslave Dan Republike.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milorad

05.01.2022 17:15

Svi Srbi a ne izdajnici svoga roda znaju kako funkcioniše SAD i ( EU pod patronatom SAD), tako da ne treba da nas čude ovakve optužbe. Sve što im smeta prolaze ovakvu torturu i demokratiju.