HRVATI U BOSNI IMAJU MNOGO VIŠE NEGO ŠTO IM PRIPADA: DOSTA JE BILO OPTUŽBI DA MI BOŠNJACI DOMINIRAMO Izetbegović opleo po Zagrebu!

Autor: Republika

Svet

30.12.2021

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bakir Izetbegović je reagovao na navode kako je Sarajevo sklono bošnjačkom unitarizmu, navodeći kakve sve funkcije u zemlji obavljaju Hrvati.

HRVATI U BOSNI IMAJU MNOGO VIŠE NEGO ŠTO IM PRIPADA: DOSTA JE BILO OPTUŽBI DA MI BOŠNJACI DOMINIRAMO Izetbegović opleo po Zagrebu!

Foto: Tanjug/AP

Bakir Izetbegović opleo po susedima iz Lijepe njihove

Predsednik Stranke demokratske akcije BiH, Bakir Izetbegović, poručio je Hrvatima da mu je dosta optužbi na račun navodnog bošnjačkog unitarizma, poručivši da se u njegovoj zemlji sve čini da se Hrvati, kao najmalobrojniji narod, osećaju "relaksirano", te da oni imaju i mnogo više prava nego što im pripada. 

Izetbegović je govorio za Dnevnik HTV, gde mu je, kako je bilo za očekivati, upućeno i provokativno pitanje na račun Srba, formulisano tako da on prokomentariše "tvrdnje da su za celovitost BiH jednako opasni srpski separatizam i bošnjački unitarizam".

- Ja ga ne vidim, kada je u pitanju bošnjački unitarizam. Činimo sve da se Hrvati, kao najmalobrojniji narod, osećaju "relaksirano". Na nivou države postoji na stotine bitnijih pozicija koje vladaju državom i na nivou Federacije oko 200. Hrvati imaju paritet. Imaju 15% u državi i imaju više od 33% ministarskih, direktorskih i sličnih pozicija - istakao je Izetbegović, pa nastavio: 

- Hrvati od 300 važnih pozicija imaju 46 preko onoga što im Ustav garantuje. I imaju ovu jednu poziciju, Željko Komšić, kojom su nezadovoljni. Imaju 46 mesta koja su dobili nauštrb Bošnjaka. Bošnjaci imaju manje u nameri da Hrvatima "omile" BiH. Ne vidim ja tu neki pokušaj dominacije, unitarizma itd - naglasio je Izetbegović.

Potpuno očekivano, u razgovoru s novinarom se dotakao i srpskog člana predsedništva BiH, Milorada Dodika.   

- Milorad Dodik nije najavio otcepljenje RS od BiH, iako možda ima i takve planove, on traži da se reforme vrate 20 godina unazad. Da se napravi država u državi. Da unutar države BiH ponovno bude država Republika Srpska. Ima, naravno, rešenja da odustane od toga jer to je svakako jedna "slepa ulica" iz koje će ga vraćati OHR ili Ustavni sud - rekao je Izetbegović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Branka Met

31.12.2021 08:35

A, Bakir je taj koji određuje koliko i kakvih prava treba dati Srbima i Hrvatima u BiH! Ima neku čudnu logiku. Zapravo, ponaša se kao Sulejman Veličanstveni, samo BiH nije Otomansko carstvo, nego međunarodnim aktima uređena država. Pokojni babo nije posvetio dovoljno pažnje nestašnom sinu, koji uporno misli da je BiH njegova zaostavština. E, babo, babo tvoje greške u odgoju sina skupo plaća sav narod u BiH!

Odgovori 10 5
marko

05.01.2022 15:46

Dokle više da trpimo te kvazi predstavnike muslimana , koji bi nas bukvalo istrebili ako im se ukaže prilika ( po ko zna koji put ) Do kada ćemo biti bolesno tolerantni prema takvim i njemu slični jer on ne predstavlja sve muslimane ( bošnjake ) Do kada će nas ponižavati gori i slabiji od nas i njihovi podanici u našem korpusu ?