DODIK SE OGLASIO POVODOM IZBORA: Republika Srpska ne izlazi ukoliko se stranci budu mešali

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.12.2021

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da Republika Srpska neće izaći na izbore ako se stranci budu mešali u izborni proces i da postoje mehanizmi da se takvi izbori onemoguće.

DODIK SE OGLASIO POVODOM IZBORA: Republika Srpska ne izlazi ukoliko se stranci budu mešali

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dodik

- Ne znamo kako će opozicija u Srpskoj postupiti, ali mi znamo da ako dođe do uplitanja stranog faktora u rad CIK-a nećemo učestvovati u izbornom procesu - naveo je Dodik u intervjuu za RTRS.

Istakao je da Srpska traži potpuno neutralnu situaciju i objasnio mehanizme koje taj entitet može da iskoristi.

- Dovoljno je da ne damo naše javne ustanove na raspolaganje i naše lokalne zajednice mogu da ne formiraju opštinske izborne komisije. Dakle, mi tražimo da se reši pitanje izbora člana Predsedništva i tražimo nova rešenja. Ne može biti rešenje glasanja u vrećama, to više ne može - poručio je Dodik.

On se povodom pregovora oko Izbornog zakona istakao da je RS završila svoju definiciju mogućeg rešenja, a "ono što je važno, jeste da mora da ostane nacionalni prefiks".

Naglasio je da Hrvati predlažu dobro rešenje.

- U Republici Srpskoj to rešenje bi bilo da Srpska bira Srbina i ostalog kandidata za člana Predsedništva, tako da i ostali mogu da se kandiduju. To bi pisalo i za Bošnjake i ostale, tako i za Hrvate - objasnio je Dodik.

Istakao je da Srpska ostaje pri svom predlogu, ali da Hrvati i Bošnjaci ne mogu da se dogovore.

- Sav neuspeh pregovora je u Federaciji BiH - zaključio je Dodik.

Komentari (0)

Loading