DODIK BOSNU NAZVAO ZAPADNOM KOLONIJOM: Došlo je vreme da Republika Srpska prestane da se plaši sankcija!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

21.11.2021

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska (RS) u Dejtonski sporazum unela svoju zemlju, teritoriju, svoj narod i vlast, i da samo želi da se zadrže dejtonski principi.

DODIK BOSNU NAZVAO ZAPADNOM KOLONIJOM: Došlo je vreme da Republika Srpska prestane da se plaši sankcija!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dodik

Dodik je na pres konferenciji rekao da se srpsko rukovodstvo zalagalo za nezavisnu RS, ali da je u Dejtonu prihvatilo okvir koji je uspostavio RS kao jednu od strana i definisao nadležnosti koje pripadaju zajedničkom nivou i one koje pripadaju entitetima, prenose Nezavisne novine.

Istakao je da su kasnije visoki predstavnik i tri strane sudije u Ustavnom sudu BiH degradirali Dejtonski sporazum nasilnim putem.

Dodik je rekao da RS ovih dana prete sankcijama, ali da je došlo vreme da se RS prestane plašiti sankcija.

Naglasio je da mu je drago da i u opoziciji slično razmišljaju i pozvao predstavnike opozicije da zakažu sastanak na koji je spreman da se odazove.

Dodik je ocenio da je BiH zemlja koja je postala zapadna kolonija u Evropi i pozvao druga dva konstitutivna naroda na unutrašnji dogovor bez stranaca, koji bi bio zasnovan na dejtonskim rešenjima.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da RS i Srbima sankcijama preti nemački ministar spoljnih poslova, uprkos, kako je rekao, teškoj istoriji iz Prvog i Drugog svetskog rata i odnosu Nemačke prema Srbima.

Dodik je optužio bivšeg ministra spoljnih poslova Nemačke Hansa Ditriha Genšera da snosi odgovornost za razbijanje Jugoslavije, a za specijalnog američkog izaslanika Gabrijela Eskobara je rekao da se hvali time što je, kako je naveo, razbio srpsko jedinstvo.

Dodik je naglasio da RS nije spremna da žrtvuje mir i dodao da je spreman da primi sankcije na sebe.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zora

21.11.2021 19:31

Samo napred, do pobede!