DODIK SARAJEVU DAO ROK OD ŠEST MESECI: Mi smo žrtvovali svoju volju da budemo nezavisni da bismo živeli u BiH, ali...

Autor:

Svet

12.11.2021

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, najavio je da će Republika Srpska dati period od šest meseci da se dođe do novog dogovora koji će odgovarati svima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik

Kovačević se osvrnuo i na stav Milorada Dodika da pitanje Republike Srpske i statusa Kosova i Metohije ne mogu da se rešavaju odvojeno.

- Kad su u takozvanoj skupštini Kosova proglasili nezavisnost Republika Srpska je poštujući Srbiju bila mirna i podržavala politiku Srbije. To je mogao biti idealan trenutak da Republika Srpska traži rešenje za sebe. Nikada to nismo radili već smo pratili politiku Srbije. Frustrira to što nama kažu da ne možemo da budemo slobodni i samostalni, a nekoliko stotina dalje neka nacionalna manjina to može - rekao je Kovačević u uključenju u Jutarnji program Kurir televizije.

Kovačević je naglasio da posredi licemerje međunarodne zajednice.

- Čini se da je motiv da Srbi ne mogu da dobiju ništa i da Srbima nešto treba oduzeti. Smatramo da i te kako treba da se veže pitanje statusa Kosova i Republike Srpske. Ako tvrdite da Kosovo može da bude nezavisno zašto onda ne može Republika Srpska? Tražimo da se vrati onakav ustavni poredak BiH kakav je potpisan 1995. godine. Mi smo žrtvovali svoju volju i htenje da budemo nezavisni da bismo živeli u BiH, ali onakvoj BiH kakvu smo prihvatili 1995. u Dejtonu. Republici Srpskoj međutim oduzimaju njene nadležnosti da bi se dovelo do toga da na kraju nestane - navodi Kovačević.

Republika

Foto: printskrin

Radovan Kovačević

Savetnik Milorada Dodika je ocenio da je BiH konstantno u fazi ključanja.

- Tu se ništa ne menja. Imamo kontinuitet političke krize, ali bez obzira na to imamo mir i nikome ko je normalan ne pada na pamet da ugrožava mir. Faktično stanje je neodrživo. Republika Srpska ne misli dalje da trpi. Sva rešenja moraju da budu mirna i to je preduslov. Pozivamo na unutrašnji dijalog dva entiteta i tri konstitutivna naroda - rekao je Kovačević.

Osvrnuo se i na najave da će se Republika Srpska uskoro povući iz oružanih snaga BiH.

- Ne povlačimo se iz oružanih snaga nego se povlačimo iz svega nelegalnog. Borimo se da nam se vrati ono što nam je oduzeto. Republika Srpska je pristala na formiranje visokih institucija BiH pod pritiskom, ali uz određene uslove. Nijedan od uslova nije uspunjen tako da povlačimo saglasnosti. Daćemo period od šest meseci da dođemo do novog dogovora koji će odgovarati svima - rekao je Kovačević i dodao da trenutno ogromnu većinu u oružanim snagama čine Bošnjaci jer Srbi i Hrvati ne mogu da popune kvotu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Solo

12.11.2021 13:48

Samo napred Srbi ...da se svi ujedinimo i da imamo napokon opet svoju zemlju koju smo oslobadjali vekovima da bi nam ustase,djetici i Bosanski Muslimani oduzimali to pravo nad nasim narodom..

Odgovori 13 5
Ujko

13.11.2021 08:04

@Solo - Jadna je ona zemlja koju ste vi oslobađali.

Alias

13.11.2021 09:01

Nezavisnost, oslobodjenje od onih koji su docekivali osmanlije, naciste, amerikance. Nema srece sa njima.