SUSPENDOVAN, UBIJEN, ZAVRŠIO KARIJERU! Dan koji je promenio NBA ligu - evo gde su sada košarkaši birani pre Nikole Jokića!

Autor:

Sport

13.06.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovatno najbolja odluka Denver Nagetsa u istoriji.

SUSPENDOVAN, UBIJEN, ZAVRŠIO KARIJERU! Dan koji je promenio NBA ligu - evo gde su sada košarkaši birani pre Nikole Jokića!

Foto: Tanjug

Nikola Jokić i saigrači

Tog 26. juna 2014. godine verovatno nijedan navijač Nagetsa nije slutio da se dogodilo nešto što će promeniti istoriju čitave franšize.

Bio je dan NBA drafta, stiglo se već do 41. mesta, a na TV-u su odlučili da izađu iz živog prenosa i da puste sada već čuvenu reklamu za jedan popularan američki proizvod. U tom momentu je na ekranu izašla vest da je sa 41. pozicije draftovan Nikola Jokić, srpski centar, koji nastupa za ekipu Mege.

Sada, gotovo devet godina kasnije, još jednom se pokazuje da je to verovatno najbolja odluka bilo koje NBA franšize u istoriji. Šampionska titula, dve MVP nagrade, jedna MVP nagrada velikog finala, pet Ol-star učešća, tri puta član prve petorke, kao i još bezbroj rekorda. Sve to je do sada uspeo Jokić da ostvari u najjačoj ligi na svetu. A čini se da tek ulazi u najbolje godine.

Jasno je da odluka da Srbina ne izaberu na tom draftu i dan danas peče brojne timove, koji su tako propustili šansu da sebi u sekundi promene istoriju. Neki visoki igrači birani pre našeg asa su već završili karijere, neki su na marginama NBA lige, nažalost jedan je i preminuo, a mi Vam predstavljamo samo neke od igrača koji su izabrani pre momka iz Sombora.

1. Džabari Parker 

Krilni centar, izabran od strane Milvoki Baksa sa drugog mesta. Njegov put u ligi je zapravo krenuo odlično, u sezoni 2016/17 je imao prosek od 20 poena u sezoni, ali zatim sledi vrtoglav pad. Nekadašnji student Djuka je u poslednje četiri sezone u kojima je igrao u ligi upisao svega 31 nastup, a klub nema još od januara 2022. godine, kada ga je Boston otpustio. Ne bi trebalo da čudi ukoliko se Parker nikada više ni ne vrati na parket.

Foto: Tanjug/AP

Džabari Parker u dresu Bostona

Parker se jedno vreme povezivao i sa Partizanom, ali na kraju od toga nije bilo ništa. Kako sada deluje, možda je i bolje što nije došlo do dolaska američkog košarkaša u Beograd.

2. Noa Vonle

Posle samo godinu dana na Indijana univerzitetu, Vonle se otisnuo u NBA ligu, gde ga je sa 9. pozicije draftovala ekipa Šarlot Hornetsa. Ipak, u prvoj sezoni nije uspeo da se nametne, beležio je svega tri poena po meču, a ni nastavak karijere nije išao baš sjajno. Najbolja mu je bila sezona 2018/19, kada je u dresu Njujork Niksa beležio malo više od osam poena u proseku. Ovaj centar je trenutno u karijeri na oko pet poena i pet skokova u proseku, a klub nema još od januara ove godine.

Foto: Tanjug/AP

Noa Vonle i Džejson Tejtum

3. Adrijan Pejn

Ljubitelji NCAA lige su sigurno mnogo očekivali od Adriana Pejna, nakon njegovih sjajnih igara na Mičigen stejtu. U ligu je stigao te 2014. godine, draftovan je sa 15. mesta od strane Atlanta Hoksa, ali krilni centar nikada nije uspeo da pokaže svoj puni potencijal.

Foto: Tanjug/AP

Adrijan Pejn

U NBA ligi je odigrao svega 107 mečeva, a u proseku je beležio četiri poena, uz malo manje od tri skoka. Nakon toga se oprobao i u Evropi, igrao je i Evroligu u dresu Panatinaikosa i ASVEL-A, a poslednji klub u karijeri mu je bio litvanski Juventus. Nažalost, Pejn je devetog maja 2022. godine ubijen u američkom gradu Orlandu, a nedugo zatim je njegov ubica uhapšen.

4. Jusuf Nurkić

Centar iz Bosne i Hercegovine zapravo ima sasvim solidnu NBA karijeru, a trenutno je na 12 poena prosečno, uz gotovo devet skokova po utakmici. Za nekog ko je biran sa 12. mesta, sasvim dobar učinak. Ipak, ni blizu Jokićevog.

Foto: Tanjug/AP

Jusuf Nurkić, centar Portlanda

Nurkić je draftovan od Čikago Bulsa, ali mu je prvi klub u ligi bio upravo Denver. Jedno vreme su on i Jokić delili minutažu na centarskoj poziciji, a franšiza iz Kolorada se odlučila za srpskog igrača. Sada se jasno vidi da nisu pogrešili.

5. Mič Mekgeri

Listu zaključujemo sa 208 centimentara visokom Mekgerijem, krilnim centrom, koji je u ligu stigao sa Mičigena. Draftovan je od strane Oklahome, ali je u ligi upisao svega 52 nastupa, a beležio je svega četiri poena po meču. Karijeru je završio već 2016. godine, nakon što je pao na doping testu, a nakon toga se posvetio kuglanju.

Foto: Tanjug/AP

Mič Mekgeri je dve sezone igrao za Oklahomu

Osim njih petorice, još nekoliko promašaja je viđeno pre izbora srpskog centra. Biran je i malo poznati Džoš Hestis, krilni centar, a njegov prosek od dva i po poena po meču u ligi sve govori. Takođe, pre Nikole je odabran i Džoni O'Brajant, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Meridianbet. On je bio 35. pik na draftu, a ni on nije bio mnogo bolji od svojih prethodnika, pošto je beležio svega tri poena po utakmici.

Što se tiče ostalih igrača, sa prvog mesta je odabran Endru Vigins, nekadašnji Ol-star, koji iza sebe ima vrlo solidnu karijeru, a uspeo je da osvoji i prsten 2022. godine. Džoel Embid je bio treći izbor drafta, a prvu petorku popunjavaju i Eron Gordon, sadašnji Nikolin saigrač, odnosno Dante Egzum, igrač Partizana.

I u nastavku drafta je bilo nekoliko igrača koji iza sebe imaju vrlo pristojnu karijeru, pre svega Džulijus Rendl, sedmi pik drafta 2014. godine, ili Zek Levin, koji je biran kao 13. Ipak, jasno je ko je najbolji igrač te generacije, a brojne ekipe verovatno ni danas ne mogu da se oporave od propusta koji su napravili te godine. Dvostruki MVP (za sada), im je bio na dohvat ruke...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading