ISTORIJA NIJE SAVEZNIK: Crveno-beli nikada nisu lako izlazili na kraj sa Nemcima - Keln može biti Baharova zvezda vodilja ka uspehu!

Autor:

Sport

23.10.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istorija je učiteljica života.

ISTORIJA NIJE SAVEZNIK: Crveno-beli nikada nisu lako izlazili na kraj sa Nemcima - Keln može biti Baharova zvezda vodilja ka uspehu!

Foto: Starsport

Ekipa trenera Baraka Bahara ne pruža očekivane rezultate u domaćem šampionatu. U poslednjem kolu nacionalnog šampionata savladali su nakon velike borbe ivanjički Javor rezultatom 3:2, što svakako nije bio željeni uvod za duel Lige šampiona i gostovanje u Lajpcigu.

Nemački bundesligaš je svakako favorit u predstojećem meču, ali je zanimljivo videti i istoriju duela Crvene zvezde sa klubovima iz Nemačke.

Do sada je klub sa beogradske Marakane odigrao ukupno 23 zvanična meča u Evro kupovima protiv Bundesligaša i ostvario je skor od šest pobeda, pet remija i 12 poraza uz gol koeficijent 20:43.

Premijerni dvomeč odigran je u sezonu 1975/76 kada se Crvena zvezda u okviru Kupa UEFA sastala sa ekipom Hamburgera u okviru druge runde, a nemački kolektiv je ukupnim rezultatom 5:1 nastavio takmičenja.

Crveno-beli su se u sezonama 1977/78 i 1978/79 dva puta (četiri meča) sastali sa Borusijom iz Menhengladbaha koja je ostvarila tri trijumfa, a posebno su u sećanju ostali finalni mečevi Kupa UEFA u sezoni 1978/79 i nesrećni poraz u dvomeču (1:1, 1:2) kada je veliki trofej "već viđen" u Beogradu.

 

 

Prvi trijumf Crvena zvezda je ostvarila u sezoni 1979/80 kada je u osmini finala savladala minhenski Bajern na Marakani rezultatom 3:2, ali je presudan bio poraz u Nemačkoj rezultatom 0:2, a za giganta iz Bavarske, navijače Crvene zvezde vezuju najlepše uspomene, pošto su crveno-beli su sezoni 1990/91 upravo preko Bajerna stigli do finala Kupa evrospkih šampiona, a kasnije i do najznačajnijeg trofeja u evrospkom klupskom fudbalu.

 

 

Od osamostaljenja Srbije Crvena zvezda je odigrala ukupno sedam mečeva protiv ekipa iz Bundes lige. Minhenski Bajern je u tri susreta bio nepremostiva prepreka, da bi u preostala četiri meča ekipa zabeležila dva trijumfa i po jedan remi i poraz, s tim što se mora naglasiti da dvomeč protiv Kelna u grupnoj fazi Lige Evrope u sezoni 2017/18, svakako pedstavlja nadu da i predstojeći meč protiv Lajpciga može biti okončan povoljnim rezultatom.

 

 

Svakako je pred fudbalerima Baraka Bahara veliko iskušenje, ali nakon poraza u Mančesteru i remija u Beogradu protiv Jang Bojsa, crveno-beli bi i bodom u Lajpcigu mogli širom da otvore vrata prolećnih evropskih borbi.

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading