GDE SU, ŠTA RADE #10: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala – BSK Borča!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

22.12.2023

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon četvorogodišnjeg egzistiranja na mapi elitnog ranga srpskog klupskog fudbala, usledio je pad kojem se kraj ne nazire.

GDE SU, ŠTA RADE #10: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala – BSK Borča!

Foto: Starsport

Polovinom prve decenije XXI veka klub iz beogradskog naselja koje broji preko 35.000 stanovnika, po prvi put u svojoj istoriji stigao je do drugog stepena srpskog klupskog fudbala, da bi nakon tri sezone ostvario i san svih klupskih generacija, da se u borbi za prvenstvene bodove okušaju u duelima sa velikanima srpskog fudbala.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa BSK Borče zauzima desetu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorija kluba:

BSK Borča je osnovana 1937. godine na inicijativu grupe meštana među kojima je bio i Vitomir Maksin koji je klubu poklonio i prvu sportsku opremu. Šestog dana meseca maja iste godine klub je odigrao i svoju prvu utakmicu, a savladan je sastav iz Bačkog Petrovog Sela rezultatom 4:2.

Nakon Drugog svetskog rata rad kluba je obnovljen, da bi nešto kasnije poneo ime Hajduk, a 1951. godine je prestao sa takmičenjima. Dve godine kasnije klub se obnavlja pod današnjim imenom i u okviru srpskog klupskog fudbala egzistira u nižim rangovima takmičenja, sve do početka XXI veka kada je usledio meteorski uspon.

Foto: Facebook.com/Beogradske lige u fudbalu

Stadion "Vizelj park" dom fudbalera BSK-a

 

- BSK Borča u Superligi Srbije:

Popularni "beton bojsi" su od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovali ukupno četiri puta. Odigrali su 120 utakmica tokom kojih su zabeležili 32 pobede, 30 remija i 58 poraza uz gol količnik 94:170.

Najbolji plasman u srpskoj superligaškoj konkurenciji ostvarili su u sezoni 2010/11 kada su takmičenje okončali na 11. poziciji superligaškog karavana sa skorom od osam pobeda, devet remija i 13 poraza i ukupno 33 osvojena boda.

 

 

- Poslednje superligaško učešće:

Deo elite ekipa iz Borče je poslednji put bila u sezoni 2012/13 kada su takmičenje okončali na pretposlednjoj 15. poziciji sa učinkom od osam pobeda, šest remija i 16 poraza i ukupno 30 osvojenih bodova. Postigli su Borčanci 26, a primili 57 pogodaka.

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 26. maja 2013. godine kada su remizirali sa OFK Beogradom rezultatom 1:1.

 

 

- BSK Borča danas:

Nakon eliminacije iz elitnog ranga ekipa BSK Borča je čtiri godine bila deo drugog stepena takmičenja, a nakon šest sezona egzistiranja u srpskoligaškoj konkurenciji, prethodnog proleća je skliznula u Beogradsku zonu.

Prvi deo šampionata u okviru četvrtog ranga srpskog klupskog fudbala okončali su na poslednjoj 16. poziciji i svakako predstoji grčevita borba za opstanak koja u ovom momentu s obzirom da nakon kazne Fudbalskog saveza Beograda, ekipa na svom kontu ima svega pet bodova, deluje kao nemoguća misija.

 

 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading