BULKE SLAVE: FK Zvezdara obeležava svoj 72. rođendan!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

10.03.2023

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je za proslavu...

BULKE SLAVE: FK Zvezdara obeležava svoj 72. rođendan!

Foto: FK Zvezdara

Veselo će danas biti na stadionu u Ulici Ljubice Luković broj 5.

 

Fudbalski klub Zvezdara danas, petak 10. mart proslavlja svoj 72. rođendan.

Na današnji dan 1951. godine u prestoničkoj opštini Zvezdara osnovan je novi sportski kolektiv. Iako je jedan od predloga za novo ime fudbalskog mezimčeta bio "Severac", prvi naziv kluba bio je FK Bulbulderac. U prvoj godini postojanja klub je igrao isključivo prijateljske utakmice, a već naredne 1952. godine odigrao je i prvi takmičarski susret. U tom istorijskom susretu, popularne "bulke" su u Ovči ostvarile ubedljiv trijmf rezultatom 7:1.

Za svega tri sezone klub prelazi tri takmičarska ranga i u sezoni 1957/58 učestvuje u Podsaveznoj ligi koja je tada predstavljala najviši rang beogradskog fudbala.

Već 1961. godine klub menja ime u BSK i pod tim nazivom stiže i do prvog značajnijeg ostvarenja. U finalu Kupa Jugoslavije na teritoriji grada Beograda, ekipa sa Bulbuldera 1963. godine pobeđuje zemunsko Jedinstvo rezultatom 3:0 čime je u klupske vitrine stigao i prvi pehar.

Od 1974. godine klub se takmiči pod imenom OFK Zvezdara i tokom naredne tri decenije egzistira u takmičenjima od Beogradske zone, do Druge savezne lige.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FK ZVEZDARA (@fkzvezdara)

 

Najveći uspeh u istoriji kluba, OFK Zvezdara beleži u sezoni 2000/01. Kroz Drugu ligu - Istok ekipa osvaja prvu poziciju sa ukupno 90 bodova, četiri više od rivala sa Liona i čak 26 od trećeplasirane leskovačke Dubočice, čime je obezbeđen plasman u elitni rang fudbala u tadašnjoj SR Jugoslaviji.

U odabranom društvu "bulke su plesale" samo jedno leto. Ekipa zauzima 16. poziciju prvoligaškog karavana i vraća se u drugi stepen takmičenja, ali usled finansijskih poteškoća, leta 2002. godine obelodanjuje se fuzija sa sremskomitrovačkim Sremom, čime klub zvanično prestaje da postoji.

Ljubitelji sporta u ovom delu srpske prestonice nisu dozvolili da klub velike tradicije tek tako nestane sa fudbaske mape i samo nakon par meseci formira se FK Bulbulderac koji je bio nastavljač tradicije OFK Zvezdare. 

Bulbulderac je bio prinuđen da krene "od nule", ali ubrzo prelazi nekoliko rangova takmičenja. Jula 2013. godine vraća se daleko poznato ime Zvezdara i u sezoni 2017/18 klub uspeva da stigne do srpskoligaškog karavana u kojem se i danas takmiči.

Podsetićemo da je ekipa Zvezdare jesenji deo sezone u okviru Srpske lige Beograd okončala na liderskoj poziciji i predstojeći meseci daće odgovor, mogu li popularne "bulke" već od naredne jeseni krenuti i u žetvu prvoligaških bodova.

Zvezdaro, srećan ti rođendan.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading