KUPILI KUĆE ZA EVRO, pa im se život pretvorio u pakao! Sada mole ljude za jednu stvar!

Autor: Republika.rs

Razonoda

03.03.2021

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetine gradova u Italiji prodaju napuštene kuće po neverovatno niskim cenama koje se spuštaju bukvalno i na jedan evro.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oduševljeni kupci iz celog sveta hrle da kupe nekretninu u zabačenim krajevima kako bi uživali i miru i predivnom pejzažu. Međutim, postoji problem.


Inicijative italijanskih gradića bile su izuzetno primamljive, jer umiruće zajednice dobijaju priliv novog života i investicija, a oronula imanja oživljavaju.

Sada, porodice izvornih vlasnika napuštenih kuća, javljaju se kako bi tražili svoja prava na ove stare kamene građevine, rekavši da je trebalo da ih kontaktiraju pre nego što kupe nekretnine, kako bi bili upoznati sa prodajom.

Među onima koji sada osporavaju potencijalnu rasprodaju kuća je i Džosi Faćini iz Kanade.

Njena baka, Konsilija Skapilati, migrirala je u Kanadu pedesetih godina, ostavivši za sobom simpatičnu malu kamenu kućicu u istorijiskom centru Kastropinjana u regionu Molise na jugu, koju je porodica redovno posećivala tokom proteklih godina.

Nakon što je pročitala o Kastropinjanovom planu da rasproda svoj stari stambeni fond, Faćini je počela da brine zbog “otimanja imovine” i mesecima je, izdaleka, pokušavala da podnese zahtev za dom koji je njena baka napustila pre nekoliko decenija i nije jedina.

Uprkos naporima lokalnih vlasti da kontaktiraju porodice prvobitnih vlasnika, drugi kažu da se takođe plaše da će izgubiti svoje pretke dok se bore da podnesu zahtev zbog udaljenosti, vremena i pravnih komplikacija.

- Čula sam za planove prodaje i kontaktirala sam ih u avgustu. Tada sam videla članak gde piše da je gradonačelnik poslao obaveštenja u inostranstvo, ali niko iz moje porodice o tome nije obavešten – kaže Faćini.

Ona dodaje da je poslala više mejlova i preporučeno pismo Nikoli Skapilatiju, gradonačelniku Kastropinjana, koji deli isto prezime kao i njezina baka, ali nije dobila odgovor.

- Tako sam besna i frustrirana. Volela bih da vidim kako je rodno mesto moje bake oživelo i procvetalo, ali molim vas, nemojte da nam kradete domove - istakla je Faćini.

Nakon osam meseci čekanja i muke, dobila je odgovor gradonačelnika, koji joj je tražio da dostavi vlasnički list i podatke kako bi potvrdila svoj zahtev.

Skapilati ističe da je s godinama dom mogao preći na nove vlasnike izvan porodice ili na druge naslednike ili dalju rodbinu. Faćini ima rođake u Italiji koje nikada nije upoznala.

Gradonačelnik kaže će rado sarađivati sa njom kako bi rešio problem.

- Ne otimamo nikome imanje, ne želimo da oduzmemo kuću nekoj porodici, već upravo suprotno. Oduševljeni smo što je naš projekat stvorio entuzijazam i privukao interesovanje za Kastropinjano, što privlači ljude željne da udružimo snage u oporavku našeg divnog mesta - rekao je.

Faćini kaže da bi se posle mnogo godina preselila u Kastropinjano ako može da dokaže vlasništvo nad kućom, dok bi “nove vlasnike” koji su stekli nekretninu sa sićušne pare mogao da sačeka sudski spor.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading