DA LI GREŠITE? Strana na kojoj spavate utiče na rad srca

Autor:

Lifestyle

04.05.2021

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poza koju zauzimate dok spavate blagotvorna je za zdravlje i kvalitetan odmor, ipak, u nekim slučajevima strana na kojoj spavate može uticati na neke fizičke, pa čak i na ozbiljnije probleme

RepublikaFoto: pexels.com
Strana na kojoj spavate utiče na rad srca

Strana na kojoj spavate, možda bi mogla donekle da utiče na rad srca. Nekim srčanim bolesnicima se savetuje da izbegavaju spavanje na levoj strani boka, jer ova pozicija dodatno opterećuje srce. Ljudima koji pate od sleep apneje se nikako ne preporučuje spavanje na leđima, dok se trudnicama savetuje spavanje na desnoj strani. Istina je samo da je najbitnije da se dobro naspavate, jer za sada ipak nema sigurnih pokazatelja koji bi precizirali na kojoj strani da spavate.

Svaka pozicija ima i prednosti i mane

Svaka pozicija koju zauzimate dok spavate ima svoje prednosti i mane. Spavanje na leđima može pogoršati simptome apneje, ali biti i dobra protiv bola u leđima. Hrkanje ćete možda izbeći spavanjem na boku, ali možda ćete osećati posle sna bolove u kičmi. Ukoliko patite od srčanih bolesti, sigurno razmišljate da izbegnete spavanje na levoj strani. Smatra se da ova pozicija dodatno pritiska srce i grudni koš i da može  izmeniti nivo električnih impulsa srca.  Za sada, ipak, nema istraživanja, koja bi mogla ovu pretpostavku sa sigurnošću da potvrde.

RepublikaFoto: pexels.com

Da li je spavanje na levoj strani loše za srce?

Godine 1997. tim naučnika je zapazio da spavanje na jednoj strani tela, može da izazove donekle promene u radu srca. Aktivnosti srca su merene EKG-om i uočeno je da spavanje na levoj strani ima veći uticaj na rad srca. Godine 2018. putem EKG su uočene promene u radu srca i kod zdravih ljudi.

Koristeći tehniku vektorkardiografije, otkriveno je da spavanje na levoj strani dovodi do promena u radu srca. Kada su učesnici istraživanja spavali na desnoj strani nisu uočene nikakve promene. I pored toga što spavanje na levoj strani može da dovede do promena električnih aktivnosti u radu srca, nema potvrde da spavanje na levoj strani može da izazove probleme kod zdravih osoba.

Primećeno je da pacijenti sa kongestivnom srčanom insuficijencijom češće prijavljuju nelagodnost i probleme s disanjem kada spavaju na levoj strani. Ipak, potrebno je da se urade dodatna istraživanja, kako bi se potvrdilo da je spavanje na levoj strani opasnije za ljude koji imaju neku srčanu bolest.

Šta ako spavate na desnoj strani?

Ima još kontroverzi, kada je u pitanju ova tema, neki stručnjaci misle da bi spavanje na desnoj strani moglo izvršiti pritisak na šuplju venu srca (vena cava), koja hrani desnu stranu srca. Za sada nema jasnih dokaza, da bi spavanje na desnoj strani moglo da naškodi radu srca. Studija iz 2019. tvrdi da za trudnice nije od značaja da li će spavati na levoj ili desnoj strani. Savet je da se u ranoj trudnoći naviknete da spavate na boku, sa blago povijenim nogama.

Neki doktori savetuju budućim mamama da spavaju na levoj strani, pošto je jetra na desnoj strani. Oni tvrde da ova pozicija udaljava uterus (matericu) od jetre i olakšava rad srca, jer onemogućava fetus da pritiska donju šuplju venu (inferior vena cava), koja šalje redukovanu krv iz donjih delova tela, stopala i nogu ka desnoj pretkomori srca snabdevajući tako bebu krvlju.

RepublikaFoto: pexels.com

Najbolja pozicija za spavanje

U ovom momentu ne zna se još koja pozicija najviše odgovara radu srca. Jasno je samo da je za dobro zdravlje neophodan kvalitetan san. Studija stara tri godine je potvrdila da nedovoljno sna kao i nekvalitetan san mogu usloviti neka srčana oboljenja. Ukoliko već imate neku srčanu bolest, posavetujte se doktorom koja bi bila najpogodnija pozicija za spavanje za vas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading