Ove činjenice o menstruaciji sigurno niste znali

Autor: Republika

Lifestyle

24.04.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako menstruacija više nije tabu tema, posebno u razvijenim zemljama, prilično velik broj žena još uvek ne zna sve ono što bi trebalo da zna o ovoj pojavi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, uprkos svemu, na menstruaciju se još gleda kao na nešto što bi trebalo biti skriveno, navodi Ema Grej, urednica "Women Associate".

  • Za vreme menstruacije možete da zatrudnite. Da, ti slučajevi su malo verovatni, ali nije nemoguće, zato nemojte da menstruaciju koristite kao izgovor da ne koristite zaštitu ako ne planirate bebu.
  • Najplodniji ste za vreme nekoliko dana pre i posle ovulacije. Ovulacija – oslobađanje jajnih ćelija iz jajnika – obično se događa na sredini ženskog ciklusa.
  • Neredovne menstruacije mogu da vas upozore na niz stvari. Nepravilna menstruacija, bilo u obliku izostanka, tačkastog krvarenja između dve menstruacije ili menstruacija koja traje duže od sedam dana – sve te pojave mogu biti različito uzrokovane, od ekstremnog mršavljenja, straha od trudnoće, korišćenja određenih lekova, pa sve do ozbiljnih bolesti poput karcinoma materice. Ako ste zabrinuti zbog neredovnih menstruacija, svakako se konsultujte sa lekarom.
  • Volt Dizni je 1946. godine napravio prvi film o menstruaciji. Pod nazivom "The Story Of Menstruation", film je objavljen kao pomoć za seksualnu edukaciju. Kružile su priče, kako je upravo u tom filmu prvi put upotrebljena reč vagina.
  • Tokom prosečnog menstrualnog ciklusa oslobađa se manje od šoljice krvi. Zato, prema rečima naučnika, iako se mnoge žene žale na obilna krvarenja, činjenica je da tokom menstruacije izgube između nekoliko kašika i jedne šoljiice krvi.
  • U proseku devojke menstruaciju dobijaju sa 12 godina. Danas devojke prvu menstruaciju dobijaju ranije nego ikada, ali još nije poznato šta ubrzava raniji početak puberteta. Brojne teorije kao uzrok ove pojave navode različite razloge od ekoloških činioca, visokog stepena masnoća u ishrani, pa sve do stresa.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading