VIRUS MORATE PRELEŽATI DO KRAJA INAČE JE OVAKO KOBAN ZA ORGANIZAM: Mladi sve više STRADAJU jer zanemaruju JEDNU bitnu stvar!

Autor: M.O.

Lifestyle

31.01.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je da se ozbiljno pozabavite vašim zdravljem.

VIRUS MORATE PRELEŽATI DO KRAJA INAČE JE OVAKO KOBAN ZA ORGANIZAM: Mladi sve više STRADAJU jer zanemaruju JEDNU bitnu stvar!

Foto: Shutterstock

doktor

Svi više mladi u ranim dvadestim doživljavaju srčane udare, a razlog za to je stil života koji ima strašne posledice na organizam

Nadali smo se da će broj biti manji, od početka prošle nedelje smo imali povećan broj infarkta i kardioloških bolesti. Pacijenti očigledno ne poštuju ono na šta upozoravamo, a to je da ne izlaze naglo iz toplog u hladno. Malo smo zatečeni! Ima malo više mlađih pacijenata, ali i oni su malo više cirkulisali - izjavio je dr Mitrović za "RTS".

Svi doktori savetuju i govore koliko je važno da se informišemo o urođenim srčanim manama i da je briga o srcu veoma važna. Ipak, postoje faktori na koje ne možemo da utičemo.

- Postoje urođene srčane mane i veoma je važno da nas roditelji obaveste o tome. Posle toga kreće stil života - kako se hranimo, da li se odmaramo, gde živimo. Postoje fizik na koji možemo da utičemo a to je pušenje, fizička aktivnost - dodao je. 

Republika

Foto: shutterstock

Srčani udar sve više pogađa mlade ljude

Redovni pregledi srca vam mogu spasiti život 

Iako se mi osećamo mlado, naš organizam stari, pa je važno da se već u 40-im godinama posvetimo redovnim pregledima srca.

- Treba izbaciti pušenje, ne treba biti gojazan. Ako imaju šećernu bolest, treba da se leče...To su lekovi koji mogu da se piju 100 godina. Ako je povišen holesterol, ide dijeta, postoje i prirodni načini i medikamenti da se to sredi, ko neće da pije terapiju - objasnio je dr Mitrović.

 
Kako vreme prolazi, naš organizam prolazi kroz promene koje mogu imati značajan uticaj na naše zdravlje. Dr Mitrović ističe da od 45. godine dolazi do "zamora materijala", pri čemu se metabolizam usporava, a naše telo sve teže može da se nosi sa popravkama. Dodatni problem predstavlja uticaj vremenskih prilika, posebno kada je reč o oscilacijama temperature. Ovo može uticati na krvne sudove i dovesti do promena u krvnom pritisku, što posebno može ugroziti hronične bolesnike i hipertoničare.

Republika

Foto: shutterstock

Veoma je bitno da vodimo brigu o zdavlju srca


Dr Mitrović ističe da svaki virus koji prođe kroz organizam može ostaviti posledice na srcu, posebno ukoliko se ne preleži kako treba. Na primer, Korona virus često izaziva upalu srčanog mišića, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Ovo naglašava važnost pravilnog lečenja svih bolesti i infekcija kako bi se zaštitilo srce od potencijalnih oštećenja.

Prepoznavanje simptoma infarkta i "zlatni sat"

Važno je biti upućen u simptome infarkta i reagovati na vreme. Bol u predelu grudnog koša, širenje bola kroz levu ruku, gubljenje daha - sve ovo su znaci koji zahtevaju hitnu reakciju. Direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti u UKC Niš, doc. dr Tomislav Kostić, ističe važnost "zlatnog sata" - perioda od jednog sata od pojave simptoma, u kome je hitno potrebno potražiti medicinsku pomoć. Takođe, ističe se važnost razlikovanja simptoma koji zahtevaju hitnu intervenciju od drugih uzroka bola u grudima, kako bi se izbegla nepotrebna panika, ali istovremeno i obezbedila brza reakcija kada je to zaista potrebno.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading