PREMINULA ŽENA NAKON ŠTO JE POPILA DVE LITRE VODE: Stručnjaci otkrili gde je pogrešila - postoji OGRANIČENJE koliko smete konzumirati dnevno!

Autor: N.J.

Lifestyle

05.08.2023

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majka dvoje dece preminula je nakon što je popila dve litre vode za 20 minuta.

PREMINULA ŽENA NAKON ŠTO JE POPILA DVE LITRE VODE: Stručnjaci otkrili gde je pogrešila - postoji OGRANIČENJE koliko smete konzumirati dnevno!

Foto: Instagram/ Ashley Summers

Ešli

Ešli Samers boravila je na jezeru Fremen sa suprugom i dve male ćerke. Počela je da se oseća loše, pre svega dehidrirano. Njen brat Devon Miler objasnio je da je popila mnogo vode za oko 20 minuta, kako je izračunao to dve litre, odnosno ono što bi trebalo da popijete za ceo dan.

Poslednjeg dana na putovanju osećala se kao da ne može da se napije dovoljno vode. Njena porodica je istakla da se osećala loše, imala je vrtoglavicu i upornu glavobolju. Kada je došla kući onesvestila se u garaži i odvedena je u bolnicu, a nakon toga je preminula.

Njeno stanje poznato je kao trovanje vodom, to je retko trovanje koje može da ima teške posledice.

Foto: Izvor: Cherrydeck/ Unsplash

Nazdravljanje vodom

Što je toksičnost vode?

Toksičnost vode - poznata i kao trovanje ili intoksikacija vodom, javlja se kada se konzumira previše vode u kratkom vremenskom razdoblju ili ako bubrezi zadržavaju previše vode zbog temeljnih zdravstvenih stanja. Prekomerna hidracija može narušiti rad mozga povećanjem količine vode u krvi, uzrokujući opasno nizak nivo natrijuma, prema Medical News Today.

Snižen nivo natrijuma, koje se u ekstremnim slučajevima naziva hiponatremija, rezultira time da spoljnja ćelijska tečnost putuje u ćelije i uzrokuje oticanje, a u ćeljama mozga to bi moglo biti kobno. Trovanje vodom obično se događa zbog prekomerne hidratacije tokom sportskog događaja ili kada je pretoplo.

Simptomi trovanja vodom

Toksičnost vode može uzrokovati glavobolje, mučninu, povraćanje i, u ekstremnim slučajevima, pospanost, grčeve mišića ili umor, visoki krvni pritisak, zbunjenost ili poteškoće s disanjem.

Disfunkcija središnjeg živca, napad, oštećenje mozga, koma ili smrt mogu se pojaviti u ozbiljnim slučajevima, što znači da je hitna medicinska pomoć ključna za sprečavanje fatalnog oticanja mozga.

Foto: Shutterstock

Žena pije vodu

Koliko vode je previše?

Osam šoljice vode je standardni unos za prosečnog čoveka, ako ne uzimamo u obzir kretanje, ali stručni saveti kažu oko šest šoljica.

Voda je neophodna za optimalne telesne funkcije, kao što su ispiranje, održavanje telesne temperature, ali ispijanje dnevne količine tečnosti u samo nekoliko minuta učiniće više štete nego koristi. Ako pijete više tečnosti nego što bubrezi mogu da eliminišu po satu, otprilike jedan litar, doći će do prekomerene hidratacije, piše "Njujork post".

Kako sprečiti toksičnost vode?

Ne bi trebalo da pijete više od 13 šoljica vode svaki dan, i konzumiranje jedne litre ili manje na sat sprečava prekomernu hidrataciju.

Sportska pića obogaćena elektrolitima takođe su korisna jer nadoknađuju šećer, natrijum i kalijum izgubljene znojenjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading