BRZIM TESTOM SA MALIM PRSTOM SAZNAJTE DA LI STE UGROŽENI: Ako ne uspete, doktor ističe da vam preti MOŽDANI UDAR

Autor: N.J.

Lifestyle

01.12.2022

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navodno ovaj trik mogao bi da pokaže da li postoji povećan rizik od moždanog udara.

BRZIM TESTOM SA MALIM PRSTOM SAZNAJTE DA LI STE UGROŽENI: Ako ne uspete, doktor ističe da vam preti MOŽDANI UDAR

Foto: Shutterstock

Doktor Džej Vil, na TikTok - u predstavlja se kao postkovid doktor, a on nam je otkrio malu tajnu. Smatra da ovim jednostavnim testom možemo da otkrijemo da li smo u povećanom riziku od moždanog udara i razvoja demencije, konkretno Alchajmerove bolesti.

Evo kako izgleda test:

Traje oko sedam sekundi. Probajte da preklopite kažiprst i srednji prst. Kao na snimku, palac i domali prst trebalo bi da se dodirnu, a onda pokušajte da pomerite mali prst. Ako uspete normalno i slobodno da ga pomerite, i vežbu ste sposobni da uradite više puta vaš mozak je zdrav, a svako odstupanje bi moglo da ukaže na povećani rizik od moždanog udara, kognitivnih oštećenja i Alchajmerove bolesti.

Ako sumnjate da neko od vaših bližnjih možda razvija simptome Alchajmerove bolesti obratite pažnju na finu motoriku. Na sajtu Stanfordheltker.org navodi se da osobe kod kojih fina motorika očuvana najčešće ne razviju demenciju. 

Foto: Izvor: Unsplash/ National Cancer Institute

Žena leži u bolnici

Kada treniramo posezanje i hvatanje predmeta, treniramo i svoj mozak. Drugim rečima, ova akcija dovodi do promena u vezama određene neuronske populacije u crvenom jezgru, regionu srednjeg mozga. Istraživači sa Biocentrum Univerziteta u Bazelu otkrili su ovu grupu nervnih ćelija u crvenom jezgru. Takođe su pokazali kako finomotorički zadaci promovišu plastičnu reorganizaciju ovog regiona mozga. Rezultati studije su objavljeni u časopisu Natural Komunikejšns. Što više radite vežbe koje unapređuju finu motoriku, to su veze između neurona ove grupe nervnih ćelija više ojačane, prenosi "Najžena".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading