ZBOG NEDOSTATKA OVOG VITAMINA STARIJI SU ZA VREME KORONE UMIRALI: Stručnjaci tvde da je to HORMON i upozoravaju - Ne smete ga SVI piti u istim dozama!

Autor: N.J.

Lifestyle

30.11.2022

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opšte mišljenje je da vitamin D koristan za zdravlje, ali u kojim dozama?

ZBOG NEDOSTATKA OVOG VITAMINA STARIJI SU ZA VREME KORONE UMIRALI: Stručnjaci tvde da je to HORMON i upozoravaju - Ne smete ga SVI piti u istim dozama!

Foto: Shutterstock

Neki smatraju da je vitamin D sinonim za hormon. Doktori ističu da to jeste tako. Doza nije ista za svakoga, stoga moramo biti oprezni. Najčešće oni koji imaju oštećen imunski sistem, koji se zamaraju, imaju problema sa krvnim sudovima, često i piju veće doze, jer imaju enormne nedostatke koji ne mogu lako da se nadoknade. Kako utiče na imunitet i sterlitet vitamin D? Na koji način bi trebalo da se pije i šta je zapravo vitamin D, odgovaraju stručnjaci.

- Pored svih zabuda, pojavio se rad iz Izraela koji je pokazao da je stradanje pacijenata, ukloliko je normalno stanje vitamina D, 14 puta manje kod onih koji su imali normalan vitamin D bez obizira na to koju dozu koju su koristili - kaže profesor Borislav Kamenov imunolog na K1 televiziji.

Vitamin D se često upotrebljavao za vreme korona virusa, evo šta o tome misli jedan od koautora knjige o vitaminu D.

Republika

Foto: Shutterstock

Voće u korpi

- Vitamin D je ipak hormon, po načinu kako se stvara, gde se stvara i kako i gde deluje. Ništa u suštini ne menja to da li je vitamin ili hormon, što se tiče delovanja. Mi smo ostavili tako da ga zovemo iz poštovanja prema njegovom pronalazaču. Tad je bila era vitamina B, C, A... On deluje veoma složenim mehanizmom, na ekspesiju tkz. ac gena u ćelijama gornjeg respiratornog trakta. Kada imate dovoljno vitamina D u krvi, ekspresija tih receptora za koji se vezuje korona virus je vrlo mala. Klinička slika je slaba ili nikakva.

- Kada imate manjak vitamina D onda ekspresija tih receptora na koje deluje korona je ogromna, kada napadnu ogromno, mnoštvo ćelija, vrlo brzo ulaze u njih i šire se po organizmu. Potrebno je da znamo koliko imamo vitamina D. Zašto oboljevaju stariji i zašto su više stradali? Zato što u njihovom bubregu stvara se manje vitamina D i više se razara vitamin D, manje se izlažu Suncu, imaju nus pojave ili druge bolesti zbog kojih moraju da vode računa o vitaminu D - kaže Dragomir Branković neontalog.

Specijalista opšte medicine Slobodan Dunić smatra da nijedan vitamin ne bi trebalo da uzimamo bez analiza.

- Ne bi trebalo prikrivati klinički sliku. Preko 20 godina ja teram svoje korisnike da urade vitamin D i na osnovu toga vidimo kakav je imunitet. Što je niži, imunitet pacijenta je ugroženiji - kaže doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading