SVAKO JUTRO MOŽETE DA PROVERITE DA LI VAM ŠTITNA ŽLEZDA RADI KAKO TREBA: Brzi test koji otkriva zdravstveno stanje

Autor: N.J.

Lifestyle

08.11.2022

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simptomi se javljaju ujutru.

SVAKO JUTRO MOŽETE DA PROVERITE DA LI VAM ŠTITNA ŽLEZDA RADI KAKO TREBA: Brzi test koji otkriva zdravstveno stanje

Foto: Izvor: Printscreen/YouTube/Mimi’s Bees

Svakog jutra na osnovu telesne temperature možete da otkrijete u kakvom je stanju vaša štitna žlezda. Jutarnja temperatura bi trebalo da bude znak da li je sa štitnom sve u najboljem redu.

Barnsov test

Uveče morate spremiti toplomer, i protresite ga kako bi temperatura pokazala ispod 35 C. Čim se probudite sutradan, stavite toplomer ispod pazuha, ali povedite računa da se tu negde ne "uglavi" i pidžama. Toplomer držite oko 10 minuta i temepraturu koju pokaže zove se "jutarnja bazalna temperatura". Zapišite je kako je ne biste zaboravili i test ponoviti još dva puta, odnosno dva naredna jutra.

Foto: Profimedia

Devojka na ultrazvuku štitne žlezde

Rezultati: 

Ako je vaša temeratura između 36,5 i 36,8 vaša štitna žlezda radi normalno.

Ako je vaša temperatura niža od 36,5 stepeni onda se radi o smanjenoj funkciji štitne žlezde. Simptomi smanjenje funkcije ili hipotireoidizma su gubitak energije, umor, gubitak kose, suva koža, glavobolja, hronične infekcije, loša koncentracija...
Ako je temperatura viša od 36,8, radi se ubrzanom radu ili hipertireoidizmu. Simptomi hipertireoidizma su nervoza, gubljenje težine, topla,vlažna koža, ubrzan rad srca.....

Štitna žlezda je organ koji se nalazi u donjem delu vrata i obliku je leptira. Najčešći uzrok povećanja štitne žlezde je nedostatak joda. Hormoni štitne žlezde su mnogo bitni za rad i funkcionisanje svih organa. Glavni simptomi koji mogu da ukažu na poremećaj štitne žlezde su:

Promenjivost raspoloženja

Drhtavica

Anksioznost

Lupanje srca

Pospanost

Tuga

Štitna proizvodi svoje hormone koji imaju normalne vrednosti, osim ako nemate neki od poremećaja, a to mogu biti: hipertireoza ili hipotireoza. Prva dovodi do gubitka kilograma, a druga do usporavanja metabolizma i samim tim gojenja koje ne zavisi mnogo od ishrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading