SNIŽAVA HOLESTEROL I REGULIŠE NIVO ŠEĆERA U KRVI: Omiljenu namirnicu svi zaboravljaju, a ima malo kalorija i prepuna je VITAMINA!

Autor: N.J.

Lifestyle

30.11.2022

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se može sprečiti visok holesterol?

SNIŽAVA HOLESTEROL I REGULIŠE NIVO ŠEĆERA U KRVI: Omiljenu namirnicu svi zaboravljaju, a ima malo kalorija i prepuna je VITAMINA!

Foto: pixabay.com

Ako imate povišen holesterol, nemojte se plašiti. Nažalost, niste jedini, ali to ne znači da bi trebalo da čekate i ništa ne preduzimate. Zdrava ishrana je odlična prevencija u borbi protiv većine bolesti i stanja. A u ovoj situaciju, prvenstveno je dobro znati da nije svaki holesterol "loš".

Holesterol je supstanca slična vosku koja se nalazi u svim ćelijama organizma i ima brojne funkcije, uključujući izgradnju telesnih ćelija. Kroz krvotok prolazi vezan za proteine koji se zovu lipoproteini. Postoji LDL i HDL holesterol. Kada postoje naslage prvog na krvnim sudovima, to se naziva plak. HDL holesterol je dobar holesterol.

Kukuruz šećer na 100 grama ima 342 kalorije, dok kuvani kukuruz ima 86 kalorija na 100 grama. Zašto je on bitan?

Postoji nekoliko razloga zašto je dobro jesti kukuruz šećerac:

Dobar je izvor vitamina A, sprečava anemiju, ali i smatra se da reguliše nivo holesterola. Takođe, sadrži značajne količine folne kiseline, vitamina B3 i magnezijuma.

Foto: pixabay.com

Kuvani kukuruz

Reguliše nivo šećera u krvi

Kukuruz šećerac je preporučljiv za ishranu osoba sa dijabetesom zbog niskog glikemijskog indeksa, ali samo u određenim količinama. Dijabetes je bolest za koju je jedan od ključnih faktora ishrana uz terapiju. Ali ne sme se preterivati, već se unos kukuruza mora ograničiti. Neka opšta preporuka je da osobe sa dijabetesom ne jedu više od 50 grama šećerca dnevno, odnosno, ne više od jednog manjeg klipa kukuruza. Ali to ne znači da su i kokice dobar način ishrane za osobe sa dijabetesom. Zbog dodataka u vidu ulja, soli i mnogobrojnih začina ovo jelo se ne preporučuje tako često.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading