DETE OD OSAM GODINA DOBILO TERAPIJU ZA VISOK PRITISAK: Epidemija gojaznosti nam je ispred nosa, evo šta kaže doktor gde roditelji greše!

Autor: N.J.

Lifestyle

28.11.2022

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gojaznost uglavnom proizilazi iz loših navika porodice.

DETE OD OSAM GODINA DOBILO TERAPIJU ZA VISOK PRITISAK: Epidemija gojaznosti nam je ispred nosa, evo šta kaže doktor gde roditelji greše!

Foto: Shutterstock

Statistika pokazuje da je svako peto dete gojazno. Sve je češće da dete ima oštećen vid, da se jedva kreće, na času fizičkog nije aktivno, a sve je više dece koji imaju problem sa ishranom čak i u periodu osnovne škole. 

- Gojaznost je postala epidemija, u tom najmlađem dobu od pete, šeste, sedme, osme godine. U praksi sam viđala decu koja imaju osam godina i već su gojazna i koja pored moraju da uzimaju terapiju za visok krvni pritisak. Poslednjih par godina mislim da je pandemija doprinela da se gojaznost dece poveća zato što se smanjila fizička aktivnost, a deca su više vremena provodila na društvenim mrežama, odnosno na bilo čemu što ne zahteva fizičku aktivnost - objašnjava nutricionistkinja Olga Ličina na K1 televiziji.

Ishrana igra ključnu ulogu, kako kada je reč o ovom problemu, tako i inače. Često navodimo da je baš to ključan faktor u prevenciji mnogih bolesti.

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTubr/ K1 Televizija

Doktorka Olga Ličina

- Prevencija kreće od nultog dana. Dokazano je da dojenje do minimum godinu dana velika prevencija u gojaznosti kasnije u odraslom i dečijem dobu. Gojazna deca obično dolaze iz gojazniih porodica. Mi moramo da napravimo dobru bazu. Jer kasnije ta deca, kada krenu u školu, gde se nalaze prodavnice brze hrane, kupiće nešto nezdravo. Zato bi trebalo da ih na neki način naučimo da biraju nešto drugo naspram neke grickalice - kaže doktorka.

U današnje vreme gojaznost je u 95 odsto zbog loših navika, samo pet odsto nastalo je zbog endokrinološkog problema.

- Prodavnice zdrave hrane koncentrisane su oko velikih firmi, a manje oko škola. Mislim da je to već sistemski problem, koji bi morao da se rešava na nivou škola... Gojaznost za sobom nosi sve hronične nezarazne bolesti, dijabetes, visok krvni pritisak... Imala sam pacijenta koji ima 14 - 15 godina, a imao je oko 110 kilograma. To je nešto što očekujete od muškarca. Dete od 15 godina sa 110 kilograma na primer, ne može da se kreće. Stalno se priča da bi trebalo da se poveća fizička aktivnost, ali kako kad smo došli do tog problema, tada nema toliko fizičke aktivnosti, tu ishrana pa čak nekada i terapija mogu da igraju veću ulogu - kaže ona.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading