PET LOŠIH NAMIRNICA KOJE KARDIOLOG NIKADA NE JEDE: Povećavaju rizik od bolesti srca, a jedna je posebno "zarazna"

Autor: N.J.

Lifestyle

27.11.2022

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smatra da su ove namirnice loše za zdravlje srca.

PET LOŠIH NAMIRNICA KOJE KARDIOLOG NIKADA NE JEDE: Povećavaju rizik od bolesti srca, a jedna je posebno "zarazna"

Foto: Shutterstock

Očuvanje srca i krvnih sudova predstavljaju preduslov za kvalitetan život. Srce i krvne sudove bi trebalo čuvati, a postoji hrana koja je dostupna svakome, a dobra je u prevenciji protiv raznih bolesti. Nije lako slediti zdravu ishranu, ali postoje brojne alternative zahvaljujući kojima možete sebi znatno da olakšate i posvetite se zdravijem načinu života. Ovo su saveti stručnjaka koje namirnice bi trebalo da izbegavate.

 Kardiološkinja Harmoni Rejnolds kaže da izbegava najviše slaninu i čips.

- Potrebno nam je puno bolje sprovedenih istraživanja o ishrani. Mnoge preporuke koje dajemo temelje se na ograničenim dokazima, što pacijentima ostavlja utisak da se često predomišljamo. Moram da priznam da mi je i samoj teško da odredim ishranu pacijentu - objasnila je doktorka, a prenosi "Mondo".

Foto: Shutterstock

Grickanje čipsa dok radite

Napravila je listu hrane koju niko ne jede:

Čips

- Sa njim jednostavno ne možete da se kontrolišete, pa ga je bolje uopšte ne kupovati. Poznajem sebe i znam da ni u najboljoj nameri ne mogu da pojedem nekoliko komada čipsa, a ostatak kese da ostavim za kasnije. Jedem odmah, dok ga ne pojedem, što je svakako loše po srce - rekla je ona i istakla da ga zato ni ne kupuje.

Margarin i kokosovo ulje

- Posledice preterivanja sa konzumacijom kokosovog ulja videla sam kod vlastitih pacijenata čiji je LDL holesterol rastao kad su u ishranu uveli namirnice koja sadrže ovo ulje - objasnila je doktorka koja kao alternativu predlaže maslac i maslinovo ulje.

Foto: pixabay.com

Mazanje margarina na hleb

Slanina

- Ne znam tačno koja je sigurna količina, ali slanina je hrana u kojoj uživam. Ipak, jedem je tek nekoliko puta godišnje u posebnim prilikama. Mislim da ljudima pomaže da znaju da su ljudi koji daju savete o ishrani i zdravlju takođe ljudi. Pacijenti ne mogu da budu savršeni u pridržavanju dijete. Važno je prepoznati da postoje trenuci kada želite poslasticu i nije produktivno reći da nikad neću jesti hranu u kojoj uživam. Bolje je da takvu hranu barem pokušate da jedete manje i izbegavate bilo kakvo preterivanje - rekla je ona.

Prerađeni deserti

- Umesto prerađenih poslastica, radije pojedite voće, jogurt, tamnu čokoladu ili orašaste plodove. Oni su mnogo zdraviji slatkiši, a jednako ukusni. Bez obzira na to, pripazite na umerenost, kako biste smanjili moguće zdravstvene rizike - rekla je dr Rejnolds.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading