BRZIM TESTOM PROVERITE DA LI SU VAM ZAKRČENI KRVNI SUDOVI: Potrebna vam je samo voda

Autor: N.J.

Lifestyle

13.11.2022

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za bolest krvnih sudova kažu da je najčešća bolest modernog doba.

BRZIM TESTOM PROVERITE DA LI SU VAM ZAKRČENI KRVNI SUDOVI: Potrebna vam je samo voda

Foto: Shutterstock

Srčani udar

Kada je holesterol iznad dozvoljene granice možete da obolite od kardiovaskularnih bolesti, a ako se to ne leči na vreme onda može doći do fatalnih ishoda. Ako se zapustite stanje u koje dolazite opisuje se kao ateroskleroza. Kako godine prolaze tako se i smanjuje elastičnost krvnih sudova i razvija se pomenuta bolest. To je bolest zapušenih arterija i smatra se trećim najvećim oboljenjem na svetu. Za infarkt srca i mozga u 80 odsto slučajeva kriva je ateroskleroza. Ona zahvata arterije, a simptomi se primećuju tek kada bolest mnogo "odmakne". Najčešće je lokalizovana na srcu, mozgu, bubregu, aorti i udovima (više donjim).

Stručnjaci klinike Mejo kažu da ovo stanje uzrokuje sužavanje arterije i dovodi do lošeg protoka krvi u telu. U zavisnosti od toga koja arterija je zahvaćena, pojaviće se različiti simptomi:

- Kada ateroskleroza suzi arterije na rukama ili nogama, mogu da se jave problemi sa cirkulacijom u ekstremitetima i oboljenje perifernih arterija - objasnili su lekari.

Foto: pixabay.com

Žena pere ruke vodom

Kao rezultat toga, ruke postaju manje osetljive na toplotu ili hladnoću, čime se povećava rizik od opekotina i promrzlina.

Na primer, kada osoba pere ruke vrućom vodom, postoji šansa da ne oseti da se opekla jer ne može da detektuje realnu temperaturu kojoj je koža izložena. Svakako, ovo ne znači da vam savetujemo da ruke stavite u vrelu vodu. Isto možete proveriti i hladnom vodom.

Šta dovodi do zakrčenja krvnih sudova?

Najvažniji faktor je masnoća u krvi, ovde govorimo o povišenim vrednostima, a to je holesterol i masne kiseline. Ali holesterol nije jedini, važan je i povišen krvni pritisak, gojaznost, premalo kretanja odnosno smanjena fizička aktivnost, nikotin, nasledni faktor...

Foto: shutterstock

Pripremanja zdravog obroka

Šta možete da uradite za sebe?

Prevencija napredovanja svake bolesti je umeren i zdrav način života, ishrana bogata povrćem, voćem, orašastim plodovima. Pušačima se savetuje da prestanu sa konzumiranjem cigareta.

U bolesti krvnih sudova spadaju bolesti arterijskih i venskih krvnih sudova kao što su bolesti arterija mozga, vrata, ekstremiteta, srca i aorte, dok u oboljenja venskih krvnih sudova spadaju proširene vene, zapaljenja i tromboze površinskih i dubokih venskih sudova. Namirnice koju "vole" krvni sudovi: navodi se da je to definitvno beli luk, limun, crveno i bobičasto voće i povrće i omega 3 masne kiseline. Zaključujemo da zapravo mnogo zavisi od nas samih i brige o zdravlju, ishrani i aktivnostima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading