UKLONILI JOJ DEO VAGINE: Prve simptome dobila je sa 18 godina, upozorava - ovaj ZNAK ne sme niko da ignoriše

Autor: N.J.

Lifestyle

10.11.2022

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mlada devojka otkrila je da živi sa dve stome i da joj je odstranjen deo vagine zbog smrtonosnog raka.

UKLONILI JOJ DEO VAGINE: Prve simptome dobila je sa 18 godina, upozorava - ovaj ZNAK ne sme niko da ignoriše

Foto: Shutterstock

Sofi Anderson rekla je da se nakon odstranjenog dela vagine osećala kako "više nije toliko žena". Ona ima 24 godine, a 2019. godine dijagnostikovan joj je rak creva, nakon što su joj pogrešno dijagnostikovani sindrom nervoznih creva i depresija, piše "Sun".

Da podsetimo, stoma je  predstavlja hiruškim putem izveden otvor koji omogućava unutrašnjim organima čoveka da dobiju novi izlaz na površinu kože. U pitanju je otvor koji služi izvođenju urina ili fekalija iz tela čoveka uz pomoć diska i stoma kese.

2021. godine Sofi je imala 14 - satnu operaciju uklanjanja tumora, kao i dela vagine, rektuma, creva, bešike i trtice, gde se tumor proširio. Imala je i rekonstrukciju karlice, presečeni su joj neki živci niz levu nogu zbog oštećenja trtične kosti.

Ne može da ima decu

- Gubitak dela vagine učinio je da se osećam kao da više nisam toliko žena. Već sam bila potpuno neplodna, bez mogućnosti da imam bilo kakvu biološku decu zbog operacije - dodala je.

Već je imala potpunu histerektomiju (uklanjanje reproduktivnih organa), nakon što su joj  2020. prvi put pokušali ukloniti tumor, zbog čega je bila neplodna i u menopauzi.

Kad se vratila kući, započela je jednogodišnji oporavak, oslanjajući se na svoje roditelje i dečka koji joj svakodnevno pomažu. 

Foto: Izvor: Unsplash/ freestocks

Majka pokazuje trudnički stomak

Prvi simpomi počeli su kada je imala 18 godina

Sofi je prve simptome dobila ​​kada je imala samo 18 godina, ali dijagnoza joj nije postavljena gotovo četiri godine.

- Jednog dana sam morala do WC - a i krenula mi je krv. Bilo je čudno, ali nije se ponovilo neko vreme, pa sam pomislila da je to možda samo jedan slučaj.Tada sam se počela da se osećam stvarno iscrpljeno, neprestano naduta i umorna.

Sve ovo uticalo je i na njeno mentalno zdravlje, a lekar opšte prakse dijagnostikovao depresiju i anksioznost.  Kada je otišla na kolonoskopiju, kako bi joj proverili creva, biopsija je mesec dana kasnije pokazala da ima rak creva.

- Sećam se da mi je u početku laknulo, jer je to značilo da sa mnom zapravo nešto nije u redu, ali mislim da sam se samo osećala otupelo. Sećam se da sam svom lekaru opšte prakse rekla da imam istoriju raka creva sa mamine strane.

Foto: Izvor: Unsplash/ Sasun Bughdaryan

Devojka pokazuje da je boli stomak

Teška operacija


Nakon nekoliko pokušaja uklanjanja tumora, Sofi je počela misliti da je to "zapravo nešto što bi je moglo ubiti". Kako bi pokušala smanjiti tumor pre operacije, primljena je u bolnicu na tri meseca imunoterapije.

Izvukla se uprkos značajnom oštećenju jetre i sumnji na sepsu - po život opasnu reakciju na infekciju.

- Probuditi se sa dve vrećice na stomaku i ne osećati levu nogu bilo je stvarno strašno. Osećala sam se slomljeno. Hirurg mi je rekao da je tumor na crevima i pritisak na moje organe bio je veličine fudbalske lopte.

Ona je takođe pretrpela moždani udar, što znači da sada ponekad postaje zbunjena.

Ovo leto stvari su se poboljšale, Sofi je prvi put putovala, išla je i na dva muzička festivala. Takođe, ona se vraća na posao.

Zajedno su 6 godina i ovo im je plan


- Aleks i ja smo zajedno šest godina i on mi je sve vreme podrška. Razgovarali smo o usvajanju u budućnosti, odnosno surogat majčinstvu, ali tek ćemo videti šta će se dogoditi. Toliko smo dugo bili gotovo u odnosu negovatelj - partner, a sada se ponovno vraćamo u pravi par.

Ključni simptomi raka creva uključuju krv u stolici, promenu toaletnih navika, kao što su zatvor ili dijereja i bol u trbuhu. Njeni baka i deka umrli su od raka creva.

Istraživanja su otkrila da je imala Lynchov sindrom - nasledni gen koji pokazuje snažnu istoriju raka debelog creva - takođe otkriven u DNK njenog dede, kao i kod majke.

- Tako je važno prepoznati simptome, čak i ako ste mladi. Morate slušati svoje telo i gurati kako biste uradili prave testove, jer bi vam ovo moglo spasiti život. Ne želim da iko drugi prolazi kroz ono što sam ja prošla - rekla je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading