U KONTAKTU STE SA "VEČNIM HEMIKALIJAMA" DA TO I NE ZNATE: Ovo iz vaše kuhinje povezano je sa zdravstvenim problemima uključujući RAK i NEPLODNOST

Autor: N.J.

Lifestyle

12.11.2022

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogrebotina na neljepljivom posuđu može osloboditi opasne toksine.

U KONTAKTU STE SA "VEČNIM HEMIKALIJAMA" DA TO I NE ZNATE: Ovo iz vaše kuhinje povezano je sa zdravstvenim problemima uključujući RAK i NEPLODNOST

Foto: Shutterstock

PFAS su hemijske supstance koje se koriste u industriji i potrošačkim proizvodima širom sveta od 1950-ih. Koriste se u posuđu sa neprijanjajućim dnom, vodoodbojnoj odeći, tkaninama i tepisima otpornim na mrlje kao i u kozmetici i nekim vatrogasnim penama i proizvodima koji su otporni na masnoću, vodu i ulje. 

Australijsko istraživanje  pokazalo je da je samo jedna pukotina na tiganju obloženoj teflonom oslobodila eksploziju sićušnih toksina. Per- i polifluorirane supstance (PFAS), poznate i kao "večne hemikalije", čestice su otporne na lepljenje i toplinu koje se koriste za izradu kuhinjskog posuđa u SAD - u, poslednjih su godina povezani sa nizom zdravstvenih problema, uključujući nekoliko vrsta raka, autizam i neplodnost, piše "Dejli mejl".

Istraživači su otkrili da je samo jedna ogrebotina teflonskih posuđa od pet centimetara  oslobodila do 2,3 miliona mikroplastike. Sveukupno, više od 9000 plastičnih čestica bilo je raspršeno unutar posude.

Foto: pixabay.com

Tiganj za palačinke

Bez propisa

- Uprkos ovim rizicima, u SAD - u ne postoje savezni propisi o količini PFAS-a koja se sme nalaziti na površini proizvedene robe. S obzirom na činjenicu da je PFAS velika briga, te mikročestice teflona u našoj hrani mogle bi predstavljati zdravstveni problem pa ih je potrebno istražiti jer ne znamo puno o tim kontaminantima koji se pojavljuju - rekao je dr Čeng Fang, viši saradnik na Sveučilištu u Australiji. 

Šta se desi kada pojedete takvu hranu?

Nakon što osoba pojede hranu kontaminiranu PFAS hemikalijama, one će ostati u telu dugo vremena, jer vrlo sporo napuštaju kroz urin. Smatraju se "večnim hemikalijama" jer im je potrebno gotovo decenija da se razgrade u telu i nikad se ne razgrade u okolini.

- To nas snažno upozorava da moramo biti oprezni pri odabiru i korišćenju posuđa za kuvanje kako bismo izbegli kontaminaciju hrane - rekao je profesor Tang, istraživač.

Foto: Shutterstock

Dete kod lekara na pregledu

Teflon je proizvodni gigant koji proizvodi veći deo nelepljivog posuđa koje Amerikanci danas koriste. Njegov nelepljivi premaz koristi hemikaliju koja se zove politetrafluoretilen (PFTE), koja je vrsta PFAS. Ne postoje podaci koji pokazuju je li više ili manje opasan od drugih vrsta PFAS-a. 

Prošlogodišnja studija Sveučilišta u Teksasu pokazala je da deca koja su bila izložena PFAS-u u materici imaju veću verovatnoću da će razviti autizam.

Dugotrajna izloženost takođe može izložiti osobu većem riziku od raka bubrega, testisa, jajnika, prostate, štitnjače i koštane srži kada postanu odrasle osobe. Laboratorijski testovi koje je naručila Radna grupa za okolinu (EWG) sa sedištem u Vašingtonu otkrili su per- i polifluorirane supstance (PFAS) na igračkama, odeći, naramenicama i posteljini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading