DERMATOLOG UPOZORAVA: Na ove delove tela ne stavljajte parfem!

Autor: N.J.

Lifestyle

11.11.2022

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li znate šta može da uzrokuje prskanje parfema direktno na kožu?

DERMATOLOG UPOZORAVA: Na ove delove tela ne stavljajte parfem!

Foto: Izvor: Pixabay/lubovlisitsa

Dermatolog Anješka Bližanovska preporučuje da parfem prskate samo na odeću ili na kosu. Ona ističe da parfem ne bi trebalo nanositi direktno na kožu, pogotovo ne u predelu vrata i dekoltea. Razlog je mogućnost razvoja poikiloderme. To je stanje kože koje uzrokuje da vam se koža promeni i raspadne, ali nije opasno po život.

Simptomi:

Crveno-smeđa boja

Telangiektazije, koje su očito male, vidljive krvne žile koje izgledaju kao da su slomljene
Stanjivanje vaše kože poznato kao atrofija

Poikloderma je stanje, nije bolest, te ona može biti u vezi sa drugim bolestima ili stanjima koja su nasledna, ili sa infekcijama, karcinomima, imunološkim bolestima, ali i lekovima poput steroida.

Foto: pixabay.com

Nekoliko različitih parfema

Da ili ne?

Ako istražujete način korišćenja parfema, teško ćete pronaći pravi odgovor. Uglavnom mnogi pišu da je stavljanje parfema neophodno direktno na meku kožu, kako bi duže trajao. I uglavnom navode da parfem treba staviti baš na vrat ili u predeo dekoltea. U svakom sluičaju odluku donesite nakon što se dobro informišete.

Neki kao opravdanje direktnog nanošenja parfema na kožu navode da je parfem baš pravljen da bi bio u dodiru sa kožom, te je takav proces poželjan, kao i da parfem reaguje u dodiru sa vrelinom tela. Drugi navode, a ako parfem prskate na odeću da i neće biti tako dugotrajan. 

 

 

Kako da parfem duže traje

Evo nekih saveta koji ne uključuju direktno stavljanje parfema na kožu. Idealno bi bilo da se parfem stavi 30 minuta pre nego što izađete iz kuće, i nakon tuširanja. Malu količinu parfema možete staviti i na kosu. Da bi parfem zadržao svoj intenzitet ne čuvajte ga na vlažnim i toplim mestima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading