RAZGOVORI U JELISEJSKOJ PALATI: Makron dočekao Vučića, počeo sastanak dvojice predsednika (FOTO)

Autor:

Vesti

10.11.2022

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj susret dolazi u momentu kada je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan za rešavanje spora između Beograda i Prištine.

RAZGOVORI U JELISEJSKOJ PALATI: Makron dočekao Vučića, počeo sastanak dvojice predsednika (FOTO)

Foto: Foto; Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Predsednik Republika Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati.

Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je Aleksandra Vučića ispred Jelisejske palate, te su zajedno ušli u prostorije.

Počeo je sastanak predsednika Vučića i francuskog predsednika Makrona.

Ovaj susret dolazi u momentu kada je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan za rešavanje spora između Beograda i Prištine, a za sutra je planiran radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Dolazak u Pariz najavio je i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji je na svom fejsbuk profilu naveo je da je moguće da će se na Mirovnom forumu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem..

Poslednji put Vučić i Makron koji su do sada imali 15 susreta, razgovarali su pocetkom oktobra u Pragu, u okviru samita o inicijativi za uspostavljanje Evropske politicke zajednice, kada je održan trilateralni sastanak, kojem je pristvovao i nemački kancelar Olaf Šolc.

Pariski forum o miru, pod motom "Savladavanje višeslojnih kriza" sutra će otvoriti predsednik Francuske Emanuel Makron i on će okupiti državnike i eksperte iz celog sveta.

Pariski mirovni forum ima za cilj podsticanje međunarodne saradnje u savladavanju globalnih izazova i očuvanju mira.

Od 2018.se Pariski mirovni forum posvećuje pronalaženju konkretnih rešenja i mera za suočavanje sa globalnim izazovima.

Posebnost tih mera i rešenja je da imaju međunarodnu dimenziju, jer u izradi učestvuju različiti akteri iz celog sveta.

Borba protiv klimatskih promena je jedna od tema kojom se bavi Forum već duže, a pandemija je otežala postizanje ciljeva u toj oblasti.

Od rata u Ukrajini veći deo sveta je pogođen posledicama tamošnjih sukoba, kroz humanitarne krize, rastuću inflaciju i cene energenata, kao i rastuću nesigurnost u snabdevanju namirnicama, ali i političkim i ekonomskim poremećajima većih razmera, pa je ove godine najveći fokus upravo na toj temi.

Tako i sam moto dvodnevnog skupa ukazuje da će se učesnici posvetiti pitanju kako zaustaviti rat u Ukrajini, ali pre svega i kako se suočiti sa posledicama, sprečiti polarizaciju u svetu, koji bi minirali kolektivne napore.

Na različitim panelima, sutra i prekosutra, razmotriće se višeslojne krize sa kojima se suočavamo trenutno i učesnici će pokušati da daju svoj doprinos u savladavanju problema.

Na programu su paneli koji će se baviti ophođenjem posledicama višeslojne krize po stanovništvo, saradnji u doba konflikata, novi postavljanje globalizacije u polarizovanom svetu, usredsređivanju globalne saradnje na zelenije i održivije društvo, uspostavljanje etičkijeg i bezbednijeg digitalnog sveta, kao i podsticanju inkluzivnijeg i pravednijeg društva.

Predsednik Vučić prisustvovaće panelu "Unilateralizam uprkos ratu", na kojem će biti Makron, predsednik Argentine Alberto Fernandez, predsednik Gvineje Bisao Umaro Embalo i albanski premijer Edi Rama, a sutra ga očekuje i i bilateralni susret sa mađarskom koleginicom Katalin Novak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading