OTKRIVENO: Srčani udar je moguće predvideti i DECENIJU ranije

Autor: N.J.

Lifestyle

28.11.2022

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno ste se zapitali ako nešto ne bude kako treba sa srcem, da li biste znali to da prepoznate.

OTKRIVENO: Srčani udar je moguće predvideti i DECENIJU ranije

Foto: Shutterstock

Srčani udar

Neki simptomi bolesti srca ne prepoznaju se lako. Rizično je ako imate dijabetes, gojazni ste, imate preko 60 godina, visok holesterol, drugim rečima ako je više faktora prisutno trebalo bi da povedete računa o svom zdravlju i da redovno idete na preglede. Bolest srca odnosi se na čitav niz koji mogu da uključuju aritmije, bolest koronarne arterije, otkazivanje srca, angina pektoris ili neke druge nepravilnosti. Srčani udar ili infarkt je uglavnom stanje opasno po život, ako se ne reaguje na vreme. Može nastati ako se začepe krvni sudovi plakom. Što duže pacijent ne dobija pomoć posledice za srčani mišić su veće.

Neke od znakova na koje bi trebalo da obratite pažnju: 

Nemir u grudima je najčešći znak koji bi trebalo odmah proveriti pregledom kod lekara.

Ali i bol u rukama, mučnina, gorušica, bol u želucu, osećaj da gubite ravnotežu, osećate se ošamućeno, umorno ili iscrpljeno čak i nakon odmaranja, znojite se bez očiglednog razloga... Takođe, napominjemo da stomačni problemi mogu biti iz mnogobrojnih razloga, to ne mora biti direktno povezano sa srcem. 

Foto: Shutterstock

Žena pije tabletu sa vodom

Na razvoj infarkta utiču i godine, genetika, pol (statistički podaci pokazuju da su muškarci ugroženiji), način života (ishrana puna lošeg holesterola, masti, slatkiša)...

Uz pomoć veštačke inteligencije, specijalisti sa Univerziteta u Oksfordu, pažljivije su pregledali pacijente, a studiju je finansirala Britanska fondacija za srce i ona je objavljena u "Juropen Hrt Žrnal".

Naime, nova tehnologija određuje promene u krvnim sudovima koje srce snabdevaju krvlju. Ovom metodom moguće je prepoznati verovatnoću srčanog udara u narednih devet godina od čak 90% efikasnost. Kao rezultat toga, oni sa visokim rizikom od srčanog udara mogu se pratiti i dati im odgovarajuće lekove, prenosi "24 sedam".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading