NAJBOLJI SLAVSKI KOLAČ: Svima uspeva, čak iako prvi put spremate (VIDEO)

Autor:

Lifestyle

20.11.2021

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoiko ste neiskusna domaćica, a želite da se oprobate u pravljenju slavskog kolača, onda je ovaj recept idealan za vas, jer je jednostavan.

NAJBOLJI SLAVSKI KOLAČ: Svima uspeva, čak iako prvi put spremate (VIDEO)

Foto: printscreen

Slavski kolač

Sastojci:

1 kg mekog brašna TIP-400

500 ml mlake vode
120 ml ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca
1/2 kašičice praška za pecivo

Priprema:

Izmrvite kvasac, pa dodajte šećer i malo mlake vode. U brašno dodajte prašak za pecivo, pa u veću posudu sipajte kvasac, ulje i vodu. Žicom umutite, pa postepeno dodajte brašno. Mešajte testo žicom da se sastojci sjedinte. Kada postane gusto mesite rukama. Kad sipate brašno dodajte so.

Umesite glatko testo. Pokrijte testo providnom folijom i ostavite na toplom da naraste. Podelite testo na tri(veliko, srednje i malo) dela. Zatim dublju šerpu premažite uljem i pospite brašnom, i stavite na dno pek papir. Veći komad testa stavite u šerpu i malo pritisnite rukama da se lepo rasporedi. Srednji deo testa podelite na 3 jednaka dela i razvucite. Sačekajte 2 minuta da malo odstoje jer će bolje da se oblikuje.

Svaki deo podelite opet na tri dela. Zatim razvucite u valjkasti oblik i napravite pletenicu od sva 3 dela. Tu pletenicu stavite preko testa u šerpu. Po ivici napravite krug. Premažite uljem.

Prekrijte dok pravite nove dve pletenice. I ostala 2 dela testa podelite na 3 jednaka dela (6 delova za 2 testa) i razvaljajte, pa napravite 2 pletenice.

Sklonite krpu, pa napravite kao krst od pletenica. Premažite svaku uljem. Treći i najmanji deo testa ravucite i rakijskom čašom napravite 5 krugova. Složite krugove jedan pored drugog, malo preklopite, pa urolajte, da dobijete ružu koju ćete staviti u sredinu.

Premažite uljem. Prekrijte folijom i poklopite, pa neka malo odstoji. Pecite kolač na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni. Prvih 20 minuta pecite na 200°C, a ostatak vremena na 180°C. Peče se nekih 45 minuta. Izvadite kolač iz rerne i dok je topao premažite uljem za sjaj i ostavite da se ohladi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading