OTKRIVAMO PRLJAVU TAKTIKU ZLIKOVACA SA STADIONA U HUMSKOJ: Hoće da cede svedoke saradnike do iznemoglosti i da dokažu da je SEDAM ŽRTAVA "POJELA MACA"

Autor:

Hronika

13.04.2024

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbrana optuženih tvrdi da imaju pravo da idu korak po korak jer žele da sudiju uvere da nisu krivi za svirepe zločine.

OTKRIVAMO PRLJAVU TAKTIKU ZLIKOVACA SA STADIONA U HUMSKOJ: Hoće da cede svedoke saradnike do iznemoglosti i da dokažu da je SEDAM ŽRTAVA "POJELA MACA"

Foto: Ranjug/Rade Prelić, E stock, ST/Nemanja Pančić

Suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pred novim sudijom, čije ime se još drži u tajnosti, krenuće ispočetka ne samo formalno, nego će odbrana tražiti da se svi dokazi ponovo izvode, saznaje Republika. 

Pripadnici ovog klana će pred novim predsednikom veća koji će od sredina juna sesti u fotelju penzionisane Vinke Berahe Nikićević tražiti da se prvo izjasne o krivici, a onda i da iznesu odbranu, čime će da odugovlače postupak koji je već odmakao daleko. To znači da će dosadašnje suđenje  koje je Beraha Nikićević revnosno zakazivala u po četiri termina na svake tri nedelje, bez obzira na primedbe odbrane. Dobro upućeni izvor Republike tvrdi da će odbrana posebno insistirati na svedočenju okrivljenih saradnika, trojice pripadnika klana Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Nikolu Spasojevića koji su izdali vođe i bivše saradnike na nagovor tužilaštva za kazne od 18, 15 i 14 godina zatvora. 

- Belivuk, Miljković i ostali optuženi sada stalno pričaju kako će pred novim sudijom da poraze svedoke saradnike i da dovedu do toga da im se ukinu sporazumi jer su kako tvrde lagali povodom više stvari. To je ono o čemu maštaju uz predlog da se  prepiske sa skaja izuzmu iz spisa čime bi po njihovom mišljenju ostali upitni dokazi protiv njih. Misle da imaju šansu da sedam nestalih za koje TOK tvrdi da su ih optuženi zverski ubili, predstave kao nestala lica koja je" maca pojela" - rekao je izvor Republike. 

Tanjug, E-stock
Srđan Lalić kao okrivljeni saradnik ispričao je sve što zna o žrtvama Belivukovog i Miljkovićevog klana, kako su namamljivani i ubijani

Sagovornik Republika. rs kaže da će optuženi tražiti izuzeće tužilaca i sve što im padne na um da bi se postupak odugovlačio pošto su svesni da im ne gine doživotna robija. 

Advokat Nikola Jerković koji brani Marka Miljkovića i još nekoliko optuženih tvrdi da namera odbrane nije odugovlačenje postupka, ali ne poriče da će sve da se radi ispočetka korak po korak, kao da ništa prethodno nije bilo urađeno. 

- S obzirom na to da će se glavni pretres održati pred drugim predsednikom veća, on mora početi iznova i svi dokazi moraju biti ponovo izvedeni. U tom slučaju, okrivljeni će se izjasniti o optužbi, pa će iznositi odbrane i biti saslušavani. Zakon insistira na neposrednom upoznavanju predsednika veća sa svim dokazima. U tom smislu je bitno da se dokazi ponovo izvedu kako bi sudija stekao neposredno uverenje i doneo zakonitu i pravilnu presudu - rekao je Jerković za Republiku. 

Foto: ST/N. Mutić

Advokati Nikola Jerković i Miljana Perendija dolaze u sud

I Miljana Perendija branilac optuženog Pančevca Filipa Ivanovskog krajem marta se pobunila što Vinka i dalje drži suđenja iako odlazi kada sve što je radila mora biti ponovo urađeno. 

- Sudija mi smo iz medija saznala da vi idete u penziju, ali mislim da bi trebalo da znamo šta se dešava. Mislim da su sva suđenja nepotrebna i da gubimo vreme, jer će suđenje pred novim sudijom morati da krene iz početka, osim ako ne postoji neki dogovor da se na brzinu pregleda Skaj i saslušaju svedoci sradnici. Ne znam šta je vama u planu. Izvinjavam se okrivljenima koji su u pritvoru, ali šta ako dođe novi sudija koji nikada nije video svedoka saradnika i da se to čita? Da nisu objavili to, pa da se pravimo da se ništa ne dešava, ali šta vi možete da završite u ovom predmetu u narednih mesec dana. Jedino ako imate neka saznanja da ćete ostati, pa da nastavimo, u suprotnom je to maltretiranje nas. Koliki su troškovi dovođenja, advokata po službenoj dužnosti - rekla je Perendija tražeći odlaganje suđenja do dolaska novog predsednika veća. 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading