MAJKA, DETE I PAS UBIJENI ZBOG GLASINA! Zločin u Pohorskoj i posle tri decenije ledi krv u žilama

Autor:

Hronika

06.04.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misleći pogrešno da je porodica imućna, dvojica monstruma upala u stan na Novom Beogradu

MAJKA, DETE I PAS UBIJENI ZBOG GLASINA! Zločin u Pohorskoj i posle tri decenije ledi krv u žilama

Foto: Privatna arhiva

Jedan od najbrutalnijih zločina u našoj zemlji dogodio se 1. decembra 1993. u Pohorskoj ulici na Novom Beogradu. Motiv je bio koristoljublje.
Krvavi pir u Pohorskoj smatra se prvim takvim devedesetih godina, usred opšte nemaštine.


Žrtve su bile majka i sin, Vera (42) i Davor Židić (13). Verin muž Žarko i drugi sin su preživeli jer nisu bili u stanu. Ono što je dodatno zgrozilo javnost jeste to što je ubijen i njihov kućni ljubimac. Reč je o psu koker španijel. Kasnije je taj pas imao veliku ulogu u osudi zločinaca.


NEMA SEFA


Židići su likvidirani zbog glasina. Naime, Davor se jednog dana, u vreme hiperinflacije, u školi pojavio u novim patikama i počela je priča da je njegov otac privatni zubar. Od privatnog zubara "narastao" je do vlasnika lanca ordinacija. Na kraju je priča došla dotle da imaju sef u zidu u kom je pola miliona maraka. Kada je ta fantazija došla do ušiju Ilije Vujića Bumbara i Darka Lončarevića Lončeta, sudbina Vere i Davora Židića bila je zapečaćena.


Vujić i Lončarević su upali u stan u jednom novobeogradskom soliteru. Nastala je opšta gužva, Bumbar je pucao prvo u Veru i ranio je. Pucao joj je u jetru jer je, kako je sam rekao, na ratištu naučio da žrtva tako duže živi. Napao ga je hrabri koker i uspeo da ga ujede za ruku pre nego što ga je Bumbar ustrelio.


Kada je Vujić naleteo na dete, pucao mu je odmah u srce. Ispitivali su Veru gde je sef, ona nije mogla nikako da im odgovori jer nikakvog sefa nije bilo. Jedino u toj glasini je bilo istina da je Žarko Židić zubar, ali na VMA, i nije vlasnik nekakve ordinacije.
Beogradska policija je dala sve od sebe da pronađe surovog ubicu iz Pohorske ulice, ali bez uspeha. Čak su nudili i oprost dela nekim kriminalcima ukoliko im daju validne informacije. Onda je do jednog inspektora došla informacija da se neki tip u bilijar klubu u Zemunu hvali kako je ubio ženu i dete iz Pohorske. Vujić je uhapšen, a jedan od ključnih dokaza bila je kap krvi koju je policija pronašla, a koja nije pripadala žrtvama. To je bila krv ubice Ilije Vujića, koga je pas ugrizao za ruku. Tada nije bilo DNK, ali se slagala krvna grupa.


Ovaj zločin se pominje i u kultnom filmu "Vidimo se u čitulji", kad se na snimku pojavljuje tadašnji inspektor beogradske policije Ljubiša Milanović, prilično šokiran monstruoznom izjavom ubice Vujića.


- Kada smo ga pitali zašto je ubio dete, jedan od ubica je rekao: "Ko ga je*e, on je trebalo da bude u školi." Mislim da nekoliko minuta nikom od nas inspektora nije moglo da dođe do svesti šta je on izgovorio - ispričao je u filmu tadašnji inspektor gradskog SUP za krvne i seksualne delikte Ljuba Milanović.


HLADNOKRVNOST


Milanović je, govoreći na ovu temu, pre nekoliko godina, kada su se približile tri decenije od monstruoznog dela, rekao da i dalje oseti veliku nelagodu kad se seti reči koje je monstrum izgovorio.
- Svaki put kad se setim tog odgovora i hladnokrvnosti s kojom je to izgovorio, verujte, naježim se. Kad je rekao zašto je ubio dete, zanemeli smo, nismo mogli da verujemo šta smo čuli - izjavio je iskusni policajac.

BEZ DUŠE

Na pitanje zašto je ubio dete, Vujić rekao: Ko ga je*e, trebalo je da bude u školi

Policajac Milanović govorio o ovom slučaju u filmu "Vidimo se u čitulji"

brojke

42
GODINE IMALA UBIJENA VERA
13
GODINA IMAO NJEN SIN DAVOR

Vujiću prvo smrtna kazna, spasla ga izmena zakona!

Vujić je presudom Okružnog suda u Beogradu 17. oktobra 1994. osuđen na smrtnu kaznu. On je čak pet puta tražio da bude pomilovan, ali su njegovi zahtevi odbijeni. Smrtna kazana je ukidanjem februara 2002. preinačena na 40 godina zatvora.
Od samog početka procesa Vujić je tražio da bude u samici. Razlog zašto nije želeo da bude sa ostalim zatvorenicima, kako je tvrdio, leži u tome što su ga posle hapšenja, dok je bio u pritvoru, tukli ostali zatvorenici i zatvorski stražari.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading