PROVALNIK "OPERIŠE" PO OVOM DELU BEOGRADA!? Evo kako "tipuje stan i proverava da li ima nekoga u njemu!

Autor:

Hronika

06.04.2024

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna Beograđanka je na storiju Instagram stranice "moj_beo_grad" ispričala svoje neprijatno iskustvo i pozvala ljude na oprez.

PROVALNIK "OPERIŠE" PO OVOM DELU BEOGRADA!? Evo kako "tipuje stan i proverava da li ima nekoga u njemu!

Foto: pixabay.com

Na društvenim mrežama kruži upozorenje da lopov "operiše" Karaburmom i da pokušava da obije stanove. 

Naime, jedna Beograđanka je na storiju Instagram stranice "moj_beo_grad" ispričala svoje neprijatno iskustvo i upozorila druge ljude da paze.

- Na Karaburmi neko pokušava da uđe u stanove. Malopre sam čula nešto, kao neko da dira kvaku i izašla sam u hodnik i na njoj mi bio zakačen privezak od ključa koji se pomerao što znači da sigurno neko pokušava da uđe - navodi se u ovom upozorenju.


Pored Karaburme, nedavno upozorenje je takođe upućeno stanarima Učiteljskog naselja. 

- Upozorenje za ljude koji žive u Učiteljskom naselju, stariji čovek duže sede kose, nosi crnu jaknu, ulazi u zgrade i pokušava da otvori vrata stanova. Igrom slučaja u jedan stan je ušao, ali dečko koji je bio u njemu uspeo je da ga istera, a on je pobegao - navedeno je tada na Instagram stranici "Serbialive Beograd".

Kako se zaštiti od provalnika!?

- Apsolutne zaštita od provalnika nema, ali postoje koraci koje vlasnici stanova i kuća mogu preduzeti da lopove odvrate od pomisli da im obiju dom. Prva od mera koju preporučujemo jeste da postave sigurnosna vrata sa kvalitetnim bravama i urade alarmni sistem - rekao je ranije Ljubomir Knežević, šef odseka za suzbijanje teških krađa u PU Beograd.

Većina lopova, kaže, kada vide dobra sigurnosna vrata odustaje od obijanja tog stana i prelazi na onaj gde su vrata slabija, sa lošijom bravom. Knežević ipak smatra da su alarmni uređaji i najbolji vid zaštite.

Alarm se postavlja na taj način da se senzorima pokrivaju svi otvori u stanu, gde provalnik može da uđe - prozori, ulazna vrata i vrata terase. Trebalo bi da zvučni odašiljač bude skriven i da ne bude lako dostupan, da ga provalnik ne bi lako onesposobio. Jer alarm, kada provalnik naruši prostor koji je obezbeđen senzorom, mora da se oglasi i iznenadi ga. U takvim situacijama provalnik uglavnom beži neobavljenog posla jer ne zna za koliko vremena će stići policija ili firma koja obezbeđuje stanove. Mislim da je kombinacija dobrih sigurnosnih vrata i alarmnog uređaja za stanove najbolja kada je reč o bezbednosti - kaže šef odseka za suzbijanje teških krađa.

On ističe da se iz godine u godinu i svest kod građana menja i da sve više vode računa o obezbeđivanju kuća i stanova.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bole1972

07.04.2024 00:37

Imati psa koji je od rasa koje su dobri cuvari, u stanu je najbolja zastita,i pas ne mora biti od tzv."agresivnih"i opasnih rasa(pit bul,rotvajler,vucijak,belgijski ovcar,doberman,itd.).