UZEO I PRODAO TUĐ AUTOMOBIL U ZEMUNU? Optuženi predlog predviđa kaznu zatvora, kao i novčanu kaznu

Autor:

Hronika

04.04.2024

19:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optužni predlog predviđa kaznu zatvora od godinu i dva meseca

UZEO I PRODAO TUĐ AUTOMOBIL U ZEMUNU? Optuženi predlog predviđa kaznu zatvora, kao i novčanu kaznu

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužni predlog protiv D.L. (46) zbog sumnje da je izvršio krivično delo prevara.

Optužni predlog predviđa kaznu zatvora od godinu i dva meseca, kao i novčanu kaznu od 80.000 dinara, prenosi Tanjug.



Pozajmio auto i prodao bez saglasnosti

Prema navodima tužilaštva, D.L. se sumnjiči da je 3. septembra 2022. godine u Zemunu pozajmio automobil marke "Opel Astra" od oštećene osobe uz dogovor da će ga vratiti istog dana. Međutim, nakon preuzimanja automobila, D.L. je obavestio oštećenu da se vozilo pokvarilo i odvezao ga kod majstora.

Nakon toga, D.L. je, bez saglasnosti vlasnice, oglasio automobil i prodao ga oštećenom koji se javio na oglas. On je tvrdio da vozilo prodaje uz saglasnost vlasnice, te je za automobil dobio 1.900 evra od oštećenog.

Očekuje se da će sud razmotriti optužni predlog tužilaštva i doneti odluku u skladu sa zakonom.

Prodaja automobila bez ovlašćenja, odnosno prodaja automobila od strane osoba koje nisu ovlašćene trgovine ili distributeri, može biti predmet prevare i protivzakonitih radnji u Srbiji. Zakonodavstvo Republike Srbije reguliše ovo područje kako bi zaštitilo kupce od potencijalnih prevara i osiguralo poštovanje zakona prilikom prodaje i kupovine vozila.

U osnovi, prema Zakonu o obligacionim odnosima i Zakonu o obligacionim odnosima u prometu robe, prodavac ima obavezu da kupcu pruži sve relevantne informacije o vozilu koje prodaje, uključujući istoriju vozila, stanje motora, kilometražu i sve druge bitne detalje. Osim toga, postoji i Zakon o zaštiti potrošača koji pruža određena prava kupcima u slučaju prevare ili nepoštovanja ugovornih obaveza od strane prodavca.

Ukoliko se otkrije da je prodaja automobila izvršena bez ovlašćenja, odnosno da je došlo do prevare, kupac ima pravo na pokretanje pravnih postupaka kako bi zaštitio svoja prava i dobio nadoknadu štete. Takođe, prodavac može biti podvrgnut kaznenim ili građanskim sankcijama u skladu sa zakonom.

U svakom slučaju, važno je da se kupac informiše i izvrši detaljnu proveru vozila i dokumentacije pre nego što se obaveže na kupovinu. Takođe je preporučljivo da se koristi pouzdan prodavac ili prodajni kanali kako bi se izbegle potencijalne prevare.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading