SMRT ŠESTORO MLADIH U DISKOTECI: Tragična noć koja je zauvek promenila Novi Sad

Autor:

Hronika

01.04.2024

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sećanje na 12 tužnih godina od požara u diskoteci Kontrast u Novom Sadu

SMRT ŠESTORO MLADIH U DISKOTECI: Tragična noć koja je zauvek promenila Novi Sad

Foto: ST/N.MANDIĆ

Tragična noć između 31. marta i 1. aprila 2012. godine zauvek je obeležila Novi Sad. Požar koji je izbio u diskoteci "Kontrast" odneo je šest mladih života i zauvek potresao njihove porodice, prijatelje i celu zajednicu.

Na mestu tragedije podignut je memorijalni park posvećen nevinim žrtvama. Spomen-obeležje na Sentandrejskom putu u Novom Sadu svedoči o tuzi i sećanju na tragediju koja se desila pre 12 godina. Na spomen-ploči jasno stoji poruka koja podseća na značaj očuvanja sećanja na stradale i opomenu da se slična tragedija nikada ne ponovi.


Branko Miladinović, otac jedne od nastradalih devojaka, osnovao je Udruženje građana "Istina Tamarini zakoni" i istrajno se borio za pravdu. Kroz šest presuda na sudu, uspeo je da dokaže odgovornost nadležnih inspektora za smrt nevinih žrtava.

Jedna od najmlađih žrtava požara bio je Renato Vuković, student treće godine opšte hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Njegova hrabrost i prisebnost tokom tragedije ostaju duboko urezani u sećanjima njegove majke Snežane. Renato je pozvao vatrogasce i hrabro pokušao da zaštiti svoju devojku i sebe od dima, ostavljajući iza sebe primer hrabrosti i samopouzdanja.

Renato i Milena su počeli da se zabavljaju na njen rođendan 26. oktobra 2011. godine, a za njihovu šestomesečnu vezu je znalo samo nekoliko najbližih prijatelja i Renatova mama.

- Renato je hteo da ozvaniči vezu tek kada položi ispit kod Mileninog tate, prof. dr Boža Dalmacije. Imao je prosek 9,75, ali nije hteo da bilo ko pomisli da je imao protekciju. U „Kontrast“ su otišli jer je pevala Milenina kuma Ana Bebić, iako nije voleo izlaske. Kako su godine prolazile, naučila sam da bog nikada ne zatvori jedna vrata, a da ne otvori druga. Renato je poginuo 1. aprila, a moj brat je 25. aprila dobio ćerku Dunju... Kasnije sam shvatila da njeno rođenje predstavlja ta druga vrata - ispričala je Snežana.  

- Volela bih da sam na Renatovom mestu, ali sam ponosna majka jer znam da je u najtežem trenutku bio hrabar. Milenina kuma, pevačica Ana Bebić, bila je na bini i izašla je napolje, a Milena joj je telefonom javila: "Renato me je našao". Iz snimka razgovora preslušanog na sudu, čula sam kada je vatrogascima smireno rekao: "Požar je u diskoteci, mi smo u toaletu na spratu, pošaljite ekipu". Milena je zvala Hitnu pomoć i vatrogasce govoreći: "Molim vas, dođite, požar je. Brzo, brzo...", dok joj je Renato pribrano govorio: "Smiri se, ovde imamo ventilaciju"... Skinuo je i jaknu i majicu i kvasio ih da bi Milenu i sebe zaštitio od dima... Jednom mi je rekao da se u slučaju požara treba skloniti u toalet, jer je ceo u pločicama i unutra ima vode. Milena i on su svake godine polagali test iz protivpožarne zaštite jer bez toga nisu mogli da uđu u laboratoriju na fakultetu... - ispričala je majka za "Alo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading