UPRAVA SUSPENDOVALA I UDALJILA SA POSLA BIVŠEG UPRAVNIKA "PADINSKE SKELE": Pored njega suspendovano još 10 radnika

Autor:

Hronika

22.03.2024

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprava je istakla da je Bukvić smenjen odmah nakon događaja, kako bi se omogućila efikasna unutrašnja kontrola bez njegovog uticaja na druge zaposlene.

UPRAVA SUSPENDOVALA I UDALJILA SA POSLA BIVŠEG UPRAVNIKA "PADINSKE SKELE": Pored njega suspendovano još 10 radnika

Foto: Društvene mreže

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da izvrši provere kako bi se utvrdilo da li postoji osnovana sumnja da su trojica zaposlenih u Službi za obezbeđenje KPZ "Padinska Skela" i medicinski tehničar izvršili krivično delo. Ova odluka usledila je nakon što je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija suspendovala bivšeg upravnika Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu, Vladimira Bukvića, i još 10 zaposlenih zbog propusta koji su došli na videlo nakon smrti prekršajno kažnjenog Stanimira Brajkovića u februaru, prenosi Telegraf.

Uprava je istakla da je Bukvić smenjen odmah nakon događaja, kako bi se omogućila efikasna unutrašnja kontrola bez njegovog uticaja na druge zaposlene. Proverom je utvrđeno da je Bukvić nezakonito i nepravilno sprovodio rad u Zavodu, zbog čega je danas suspendovan i udaljen sa posla. Takođe, protiv njega je pokrenut postupak daljeg utvrđivanja odgovornosti.

Saopštenje UIKS-a prenosimo u celosti:

"Tadašnji upravnik Bukvić odmah je u februaru bio smenjen što je bio prvi korak ka vođenju efikasne unutrašnje kontrole kako ne bi mogao da utiče na druge zaposlene u zavodu što je glavni preduslov da se inspekcijski nadzor Uprave sprovede neometano.

Inspektori tog odeljenja su radili na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja tako da je istraga išla u više pravaca kako bi se utvrdila odgovornost svih državnih službenika.

Zapisnikom o izvršenom inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da je Bukvić nezakonito i nepravilno sprovodio rad u Zavodu zbog čega je danas suspendovan i udaljen sa posla i protiv istog je pokrenut postupak daljeg utvrđivanja odgovornosti."

U februaru je pokrenuto sedam disciplinskih postupaka protiv službenika zavoda, a konačnim nalazom nadzora utvrđena je osnovana sumnja za težu povredu radne dužnosti kod ukupno 11 zaposlenih. Uprava je odmah obavestila nadležno javno tužilaštvo, koje je pokrenulo istragu protiv tri prekršajno kažnjena lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivično delo teško ubistvo.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija naglasila je da primenjuje sve svetske standarde koji se odnose na bezbednost lica lišenih slobode, ističući da se ovaj slučaj može tretirati kao usamljen. U okviru sistema, više od 4.000 ljudi posvećeno brine o bezbednosti lica lišenih slobode, a aktivnosti imaju jasne procedure, smernice i međunarodni monitoring.

U martu 2023. godine, srpske zatvore obišli su predstavnici Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, koji su pozitivno ocenili postupanje prema pritvorenicima. Takođe, sve preporuke ovog Komiteta primenjuju se kako bi se unapredio rad zatvora, koji godišnje primi i otpusti između 20.000 do 25.000 ljudi. Važno je istaći da se zatvori u Srbiji godinama unazad svrstavaju u izveštajima Saveta Evrope u sigurne i bezbedne, a u protekle tri godine nije zabeležen nijedan slučaj ubistva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading