POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV UROŠA BLAŽIĆA! Apelacioni sud u Beogradu odbio sve žalbe

Autor:

Hronika

19.03.2024

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uroš Blažić se tereti za teško ubistvo.

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV UROŠA BLAŽIĆA! Apelacioni sud u Beogradu odbio sve žalbe

Foto: ST/Nemanja Pančić, MUP

Rešenjem Višeg suda u Smederevu  potvrđena je optužnica Višeg javnog tužilaštva u odnosu na okrivljenog Uroša Blažića. Optužnica se odnosi na krivična dela teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Viši sud je doneo prvostepeno rešenje kojim se oglasio mesno nenadležnim za postupanje po optužnici Višeg javnog tužilaštva u Smederevu u odnosu na okr. Gorana i Borisa Gavrilovića zbog krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršilaštvu.

Uroš Blažić se tereti za teško ubistvo, što predstavlja ozbiljno krivično delo. Osim toga, optužen je i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmicu i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. 

Apelacioni sud odbio žalbe i potvrdio prvostepeno rešenje


Apelacioni sud u Beogradu doneo je rešenje kojim je odbio sve žalbe i potvrdio prvostepeno rešenje u slučaju optužbi protiv Uroša Blažića. Prema nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno odlučio da prikupljeni dokazi u dosadašnjem toku krivičnog postupka pružaju dovoljno osnova za zaključak da postoji opravdana sumnja da je Uroš Blažić izvršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret. Takođe, Apelacioni sud je potvrdio da prvostepeni sud nije našao potrebu za dodatnim razjašnjenjem stvari niti da postoje zakonski razlozi za obustavu krivičnog postupka.

Odluka o mesnoj nadležnosti

Apelacioni sud je takođe podržao odluku prvostepenog suda da se oglasi mesno nenadležnim za postupanje u odnosu na okrivljene Gorana i Borisa Gavrilovića. Prema nalazu Apelacionog suda, postoji opravdana sumnja da je krivično delo za koje se terete ovi okrivljeni izvršeno na području Višeg suda u Kragujevcu. Nadležnost višeg suda u prvom stepenu krivice se opredeljuje propisanom kaznom imajući u vidu da viši sud sudi za krivična dela za koja je kao glavna predviđena kazna zatvora preko 10 godina.

Manjkavosti optužnice

Aktuelno za vođenje jedinstvenog postupka ne postoji ni osnov iz Zakonika o krivičnom postupku koji bi omogućio vođenje jedinstvenog postupka za više lica okrivljena za više krivičnih dela, jer između krivičnih dela koja se stavljaju na teret Urošu i Radiši Blažiću i krivičnih dela koja se stavljaju na teret Goranu i Borisu Gavriloviću ne postoji međusobna veza niti ih povezuju međusobni dokazi. Ovaj nalaz Apelacionog suda ukazuje na manjkavosti optužnice u ovom slučaju.

Ukratko, Apelacioni sud je potvrdio odluke prvostepenog suda u slučaju Uroša Blažića, ali je takođe podržao odluku prvostepenog suda o mesnoj nadležnosti u odnosu na Gorana i Borisa Gavrilovića. Osim toga, ukazao je na nedostatke u optužnici koji onemogućavaju vođenje jedinstvenog postupka za sve okrivljene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading