GRAĐANI, OPREZ! Upozorenje MUP-a na opasnu prevaru: Ove linkove u porukama nikako ne otvarajte

Autor:

Hronika

12.03.2024

14:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu izuzetno oprezni prilikom deljenja podataka i otvaranja poruka.

GRAĐANI, OPREZ!  Upozorenje MUP-a na opasnu prevaru: Ove linkove u porukama nikako ne otvarajte

Foto: www.olafmcateer.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je izdalo saopštenje u kojem obaveštava građane o novom vidu prevare koji kruži društvenim mrežama. U fokusu ove pretnje je pokušaj krađe ličnih podataka putem SMS ili e-mail poruka, koje se kroz različite izgovore šalju građanima.

 

Ne nasedajte na "fishing" poruke

U slučaju da građani prime poruku koja zahteva "ažuriranje" ličnih podataka zbog navodne isporuke ili isplate, MUP apeluje na oprez.

 

 

U saopštenju se ističe da je reč o "fishing" porukama, čiji je cilj da se izvuku lični i osetljivi podaci radi neovlašćene finansijske koristi. Takođe, upućen je apel da se ne otvaraju linkovi navedeni u ovakvim porukama, niti da se stupi u komunikaciju sa pošiljaocima.

 

Reakcija u slučaju izloženosti prevari

Ukoliko je već došlo do otvaranja sumnjivog linka i davanja ličnih podataka, MUP naglašava važnost prijave ovog incidenta Službi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Posebnom javnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

 

Deljenje ličnih podataka na internetu

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu izuzetno oprezni prilikom deljenja ličnih podataka na internetu. Pre nego što se odluče da podele svoje lične informacije, preporučuje se provera validnosti fizičkih ili pravnih lica koja te podatke zahtevaju. Ovo je posebno važno imajući u vidu sve češće pretnje vezane za sajber kriminal i krađu identiteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading