PET OSOBA UMRLO U AUSTRIJI NAKON ŠTO SU JELI KAJMAK KOJI JE PROIZVODIO SRBIN! Smrtonosna bakterija pronađena, zaražena bila i BEBA!

Autor:

Hronika

18.02.2024

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako su veštaci otkrili tokom postupka, kod obolelih pacijenata pronađen je soj bakterije „listerija“ koji je takođe uočen u mlekari „Glognic“.

PET OSOBA UMRLO U AUSTRIJI NAKON ŠTO SU JELI KAJMAK KOJI JE PROIZVODIO SRBIN! Smrtonosna bakterija pronađena, zaražena bila i BEBA!

Foto: Tanjug/AP

Bivši generalni direktor mlekare, star 39 godina i poreklom iz Srbije, iz Donje Austrije, osuđen je na 13 meseci zatvorskog kazne od strane Suda u Viner Nojštatu. Razlog za ovu presudu je ubistvo iz nehata i nanošenje telesnih povreda, nakon što je u kajmaku proizvedenom u njegovoj firmi otkrivena prisutnost bakterije "listerija".

Bivši generalni direktor mlekare Glognic bio je predmet ozbiljnih optužbi na sudu u Viner Nojštatu, uključujući i optužbu za ubistvo iz nehata. U periodu od 2020. do 2022. godine, u njegovoj fabrici sira pojavila se smrtonosna bakterija listerija, što je dovelo do smrti pet osoba, dok je šestoro oboljelo. Među žrtvama je bila i novorođena beba koja je patila od listerioze od rođenja, sedam nedelja pre termina, ali je uspela da preživi životno ugrožavajuću sepsu.

Suđenje je započelo u septembru 2023. godine, a svedoci su opisali užasavajuće uslove u fabrici sira, poput prisustva pacova, buđi, neprijatnih mirisa i slično. Takođe je otkriveno da zaposleni nisu imali adekvatnu obuku, a da vozila za dostavu nisu bila pravilno hlađena.

Kako su veštaci otkrili tokom postupka, kod obolelih pacijenata pronađen je soj bakterije „listerija“ koji je takođe uočen u mlekari „Glognic“.

- Nema sumnje da ovi uzorci dolaze iz istog izvora - kazao je veštak dodajući da je sigurno bilo više obolelih samo nisu bili identifikovani zbog blagih simptoma.

Bivši generalni direktor je, iznoseći završne reči, kazao da se kaje zbog svega.

- Najtragičnija stvar u ovom slučaju su ljudi koji više nisu među nama. Bez obzira da li sam kriv, to je najgora stvar koja je mogla da se dogodi. Tako mi je žao - rekao je on.

U toku istrage, optužbe protiv direktora mlekare su dodatno proširene. Javni tužilac je izneo optužbu da je direktor povredio jednu ženu u svojoj kancelariji.

- Povrede joj je naneo tako što ju je grubo uhvatio za vrat i ošamario“, navodi su tužilaštva. Tada je pušten i snimak incidenta na kom se vidi kako žena glasno vrišti i kako je direktor odguruje -  pišu austrijski mediji.

On se branio kako ju je samo malo jače stegao, a takođe je optužen i da je ukrao novac iz kase.

Pored kazne od 13 meseci zatvora, bivši generalni direktor osuđen je da plati 25.000 evra odštete za tri bolesne osobe.

Presuda još nije pravosnažna.

Inače, listerija je bakterija koja se pojavljuje u mlečnim proizvodima i uzrokuje listeriozu, bakterijsku crevnu infekciju koja se može završiti fatalno.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading