IZREŠETAN U KAFIĆU DOK JE ČEKAO ĆERKU: Željko ubijen u zemunskom lokalu pre 32 godine, zločin obavijen velom misterije i dan danas - sumnja se na hrvatske obaveštajce

Autor:

Hronika

23.01.2024

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parađina je bio poznat po svojoj ulozi tokom rata u Hrvatskoj.

IZREŠETAN U KAFIĆU DOK JE ČEKAO ĆERKU: Željko ubijen u zemunskom lokalu pre 32 godine, zločin obavijen velom misterije i dan danas - sumnja se na hrvatske obaveštajce

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@rudar7

Današnjim danom se sećamo tragičnog događaja od pre 32 godine kada je Pukovnik JNA i pilot RV i PVO, Željko Parađina (39), mučki ubijen u zemunskom kafiću dok je čekao svoju ćerku iz škole.

23. januara 1992. godine, Parađinu su likvidirali kriminalci Mile Bakić i Milorad Mačešić u kontroverznom incidentu koji je ostao obavijen misterijom. Postojale su dve verzije događaja, jedna sugeriše na nesuglasice između Parađine i ubica, dok druga pominje moguću umešanost Hrvatske obaveštajne službe.

Iz Komande RV i PVO su odmah intervenisali, tražeći brzo procesuiranje ubica, ali su ova dva kriminalca na kraju oslobođena optužbi. Kasnije su Bakić i Mačešić sami postali žrtve nasilja na zemunskim ulicama, prenosi Kurir.

Događaj je dodatno obavijen tajnom kada je tadašnji načelnik Državne bezbednosti, Jovica Stanišić, izneo tvrdnje o osveti od strane "labradora" iz struktura KOS-a, no te tvrdnje nikada nisu bile potvrđene.

 

 

Parađina je bio poznat po svojoj ulozi tokom rata u Hrvatskoj, gde je uništio lansere za SKAD rakete, odnoseći sa sobom i instruktore iz Nemačke. Njegova hrabrost i delovanje tokom rata privukli su pažnju, ali su istovremeno rezultirali i otvaranjem "sezone lova" na njega u Beogradu, što je na kraju dovelo do njegove tragične smrti.

Danas se sećamo hrabrog pilota i prisećamo se njegovog doprinosa, istražujući istine koje su ostale nejasne i obavijene misterijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading