ŠPANCI PUŠTAJU SINIŠU PETRIĆA ZENICU IZ ZATVORA, BIĆE SLOBODAN ČOVEK KAO I LUKA BOJOVIĆ: Evo gde će sleteti njegov avion!

Autor:

Hronika

11.01.2024

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je naš izvor u septembru prošle godine objasnio, njegov slučaj je sličan Luki Bojović.

ŠPANCI PUŠTAJU SINIŠU PETRIĆA ZENICU IZ ZATVORA, BIĆE SLOBODAN ČOVEK KAO I LUKA BOJOVIĆ: Evo gde će sleteti njegov avion!

Foto: Profimedia, MUP, Printscreen

Siniša Petrić, zvani Zenica, desna ruka Luke Bojovića i glavni likvidator njegovog klana, uskoro se vraća u Srbiju posle izdržane kazne u španskom zatvoru, prvi je pisao u septembru Srpski telegraf.

Kako je naš izvor objasnio, njegov slučaj je sličan Luki Bojoviću, koji je od novembra prošle godine slobodan čovek.

Naime, u medijima se pojavila informacija da će Zenica u narednih sedam dana, odnosno 17. januara, doputovati na aerodrom u Sarajevo.


- Bojović, Vlada Milisavljević Budala i Petrić, kojima se u Srbiji sudilo u odsustvu jer su tada bili u španskom zatvoru, oslobođeni su optužbe da su bili članovi "zemunskog klana", a za ubistva koja su im se stavljala na teret osuđen je samo Sretko Kalinić pošto sud nije usvojio njegove tvrdnje da je Bojović bio vođa klana i takođe egzekutor. Sva trojica su robijala zbog dela koje im je na teret stavljalo špansko tužilaštvo, a u Srbiji su praktično slobodni ljudi - kaže sagovornik našeg lista.

SPIRALA OSVETE

Očekuje se da špansko pravosuđe uskoro donese konačnu odluku o puštanju Zenice. S obzirom na to da se radi o čoveku čije su ruke krvave do lakata i zamerio se mnogima, njemu će, kao i Bojoviću, verovatno jedno vreme biti ponuđeno policijsko obezbeđenje.

- Postoji izvesna bojazan da bi njegov povratak mogao da pokrene novu spiralu krvoprolića i osvete. Za razliku od Luke, koji se zasad povukao iz javnosti i živi okružen ličnim obezbeđenjem, za Petrića se veruje da bi mogao da se vrati starom zanatu - dodaje naš izvor.

Zenica je još kao maloletnik bio član grupe ubica Marinka Magde, koja je masakrirala 14 ljudi u Vojvodini i Mađarskoj. Petrićeva ekipa je radila za Magdu, pa su u januaru 1994, za samo jednu noć, u Subotici ubili Milana, Stanu i njihov

og sina Daneta Petrića, koji je tada imao samo 11 godina, kao i Veru i Josipa Agatića.

Magda je upucao oca i majku, tada se pojavio mali dečak, kome je Siniša rekao da ćuti i da se sakrije iza kreveta. Nakon što su pronašli novac i krenuli, Zenica se okrenuo i ubio dečaka, plašeći se da ih ne prepozna kasnije. Kada ga je sudija pitao zašto je ubio dete, Siniša je odgovorio: "Bio sam nešto nervozan te noći." Osuđen je na smrt, ali mu je kazna preinačena na 15 godina zatvora.
Republika

Foto: YouTube/Printscreen

 

RAFAL NA ZATVORENIKE


Petrić je1999. iz požarevačke Zabele, sa 11 najokorelijih robijaša, kada je počelo bombardovanje, premešten u zatvor Dubravu kod Istoka. Poslato je i oružje: 39 automatskih pušaka, 12 puškomitraljeza, veća količina ručnih bombi i streljačke municije. U Dubravi je tada bilo 90 odsto Albanaca robijaša, a Zenica je izabran da predvodi vod koji treba da, u dogovoru s upravnikom zatvora, pobije te zatvorenike.

On se tereti da je sa svojim vodom krajem maja pozvao albanske zatvorenike, među kojima je bilo dosta političkih osuđenika, da se okupe jer navodno Crveni krst deli cigarete. Kada su se Albanci okupili, kako se sumnja, Siniša je svojima naredio da pucaju, a i sam je otvorio vatru. Ubijeno je 95 albanskih zatvorenika.

Iz "crvenih beretki" među "zemunce"

Dan posle masakra u Dubravi, stiglo je obaveštenje da će u zatvor stvarno doći predstavnici Crvenog krsta, pa je Zenici izdato naređenje da sa svojim vodom utovari tela ubijenih u traktorske prikolice i odveze ih do masovne grobnice u obližnjem Rakošu. Istog dana zatvor je bombardovan, a Albanci nisu sklonjeni. Kako se sumnja, Petrić je sa svojim vodom ubijao preživele posle tog bombardovanja. Nakon toga su Siniši izdali naređenje da njegov vod baca bombe i minira zatvor da bi izgledalo da su svi Albanci ubijeni od NATO bombi, a zločin je otkriven kada su Srbi, bivši čuvari zatvora, podneli krivične prijave.

Zenica je potom dodeljen Legijinoj Jedinici za specijalne operacije. Tako se 2000. našao na slobodi, zvanična priča je glasila da je pobegao i raspisana je Interpolova poternica. Uhapšen je u Frankfurtu 2003. i izručen Srbiji. Ponovo je volšebno izašao iz zatvora i počeo da radi za "zemunski klan", koji je tada vodio Luka Bojović.

Foto: Privatna arhiva

 


Budala u španskom Alkatrazu


Kako stvari trenutno stoje, u španskom zatvoru, od trojice uhapšenih u Valensiji, uskoro će ostati samo "zemunac" Vladimir Milisavljević Budala.
On, Zenica i Bojović su pali u jednom restoranu i završili u zatvoru. Milisavljević se godinama nalazi u najčuvanijem zatvoru Zuera u Saragosi, zvanom španski Alkatraz, i jedan je od 50 najopasnijih osuđenika, koji se nalaze pod strogim merama i konstantnim video-nadzorom. Tu se nalaze okoreli kriminalci, među kojima su i teroristi Islamske države.

Arkanovi osvetnici

Fotografija stara više od dve decenije koja je osvanula na Fejsbuku digla je kosu na glavi neprijateljima Željka Ražnatovića Arkana. Na toj fotografiji nalaze se tri čoveka čiji se spisak žrtava verovatno nikada neće saznati: Zenica, Luka Bojović i Rade Rakonjac, Arkanova crna trojka.


Sumnja se da su dugo godina posle njegove smrti likvidirali sve za koje su sumnjali da su umešani u ubistvo komandanta Srpske dobrovoljačke garde. Rade Rakonjac, koji je rođen 1962, postao je prvo Arkanov telohranitelj, ali kasnije su se i okumili. Pridružio se Srpskoj dobrovoljačkoj gardi i dobio čin pukovnika. Posle Ražnatovićeve smrti blisko je sarađivao s Lukom Bojovićem, a ubijen je u kafiću "Mariki" 1. aprila 2014. Iako više puta hapšen i optuživan, Rakonjac nikada nije pravosnažno osuđen.
Novi "zemunci" vodili su dva rata istovremeno, oba podjednako krvava. Jedan protiv svih onih za koje su verovali da na bilo koji način imaju veze s likvidacijom njihovog komandanta. Drugi rat je između porodica Bojović i Šaranović, koji je takođe odneo desetak žrtava, među njima i Nikolu Bojovića.

Platili glavom zbog Ražnatovića


- Mirko Tomić Bosanac 13. februar 2000.
- Radoslav Trlajić Bata Trlaja 25. februar 2000.
- Branislav Lainović Dugi 20. mart 2000.
- Zoran Davidović Ćanda 23. mart 2000. (kada se vraćao sa sahrane Lainovića)
- Zoran Uskoković Skole 27. april 2000.
- Branko Jeftović Jorga 30. oktobar 2004.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading