MRTVO TELE NAPUNILI OTROVOM! Užas u Lici - nećete verovati šta je pronađeno na pašnjacima u Mazinu!

Autor: Sanja Bojanović

Hronika

23.12.2023

23:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otrov koji se koristi izuzetno je opasan već u vrlo malim količinama.

MRTVO TELE NAPUNILI OTROVOM! Užas u Lici - nećete verovati šta je pronađeno na pašnjacima u Mazinu!

Foto: pixabay.com

Upotreba otrova u divljim područjima u Hrvatskoj postala je rastuća briga zbog razornih efekata na lokalnu faunu. Nedavno otkriće otrovanog teleta u području Mazina, pripisano ubijanju vukova, izazvalo je uzbunu među zaštitnicima prirode i organizacijama za dobrobit životinja poput BIOM-a.

Prisustvo visoko toksičnog otrova predstavlja značajnu pretnju ne samo divljim životinjama, već i domaćoj stoci i čak ljudima. Boleslav Sloćinski iz BIOM-a izrazio je šok i ogorčenje na prizor mrtvog teleta namerno natopljenog otrovom i ostavljenog na pašnjaku. Obrazac trovanja postaje očigledan tokom zimskih meseci, od decembra do kraja februara, na područjima naseljenim vukovima ili šakalima. Otrovne mamce postavljaju na nepaženim pašnjacima, što dovodi do konzumiranja toksičnog mesa od strane vukova, ptica poput belorepana i suri orla, što rezultira njihovim brzim uginućem.

Namerne posledice ovih trovanja jednako su uznemirujuće. Incident na ostrvu Rab rezultirao je smrću 17 surih orlova nakon što su konzumirali lešinu ovce natopljenu otrovom. Ove zaštićene vrste su pretrpele fatalne efekte otrova, ističući neodgovarajuću prirodu takvih smrtonosnih praksi.

Ivana Šelanec, izvršna direktorka BIOM-a, istakla je široku zastupljenost ilegalnog trovanja životinja i njegov štetan uticaj na divlje životinje. Ukazala je da sukobi između pojedinaca i divljih životinja koje oštećuju njihovu stoku često dovode do ovakvih ilegalnih postupaka. Nadanje je da će nadležne vlasti, uključujući policiju i pravosuđe, preduzeti neophodne korake kako bi identifikovale i držale počinioce odgovornim za svoje postupke.

Policija je sprovela istragu, sarađujući sa drugim relevantnim vlastima kako bi utvrdila sve okolnosti slučaja i preduzela odgovarajuće mere.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading