OVO JE ZNAK DA STE SAVRŠENA META SAJBER NAPADAČA: Slaba lozinka je ključ koji otvara vrata za pristup vašim ličnim podacima

Autor:

Vesti

22.12.2023

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako koristite istu lozinku za sve naloge, povećavate rizik da sajber napadač ukrade vaše podatke.

OVO JE ZNAK DA STE SAVRŠENA META SAJBER NAPADAČA: Slaba lozinka je ključ koji otvara vrata za pristup vašim ličnim podacima

Foto: www.olafmcateer.rs

Da li vaša trenutna lozinka sadrži ime vašeg kućnog ljubimca, nekoga iz porodice, značajan datum ili se sastoji od uobičajenih cifara „123456“? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, vi ste savršena meta zlonamernom hakeru. Istina, nekada je potrebno da brzo osmislite šifru da biste kreirali novi nalog za određenu aplikaciju ili društvenu mrežu, a ovakav tip lozinke se najlakše pamti. Možda polazite i od stava: „Ja nemam šta da sakrijem “ ili „Moje lične informacije sigurno nisu interesantne sajber napadačima“, ali stvarnost je potpuno drugačija. Naime, lični podaci svakoga od nas (osnovne informacije, adrese, bankovni računi, kontakti) imaju visoku vrednost, a kada koristimo slabe lozinke, otvaramo vrata zlonamernim hakerima da lako uđu u naš online svet.

Kako sajber napadači dolaze do naših podataka?

Sajber napadači koriste različite tehnike koje im pomažu da otkriju naše lozinke. Jedna od najpoznatijih metoda jeste tzv. brute force, koja se oslanja na korišćenje specijalnog programa koji automatski isprobava veliki broj različitih lozinki, dok ne pronađe onu pravu. Zlonamerni hakeri, takođe, mogu da prate ili presreću komunikaciju različitih uređaja na mreži, i na taj način lako dođu do lozinki za naše online naloge.

U trenutku kada sazna lozinku, sajber napadač pristupa ličnim podacima, elektronskoj pošti, društvenim mrežama ili bankovnom računu. On, zatim, može da zloupotrebi osetljive informacije, vrši različite finansijske transakcije u naše ime i tako ukrade i prisvoji naš identitet.

Zašto je važno da imate jaku lozinku?

Mobilni telefoni su deo naših života i redovno nam pomažu u brzom i efikasnom obavljanju svakodnevnih aktivnosti na internetu. Međutim, kao što u realnom životu imate posebne ključeve za stan, automobil ili kancelariju, tako u onlajn svetu treba da koristite jedinstvene lozinke za svaki od vaših naloga. Jaka lozinka je prva linija odbrane od sajber napada, ona štiti naše finansije, lične informacije i druge osetljive podatke.

Kako da kreirate jaku lozinku koju ćete i lako da zapamtite?

Za početak, izbegavajte očekivane kombinacije lozinke, poput rođendana, imena ili čak i reči koje se nalaze u vašoj okolini (npr. „stolica12345“).  

Koristite lozinke koje su dugačke i raznovrsne. Odaberite frazu koju ćete lako da zapamtite, ali koju će drugi teško moći da pogode. Možete da koristite neki omiljeni citat, pesmu ili brzalicu, na primer: „Na vrh brda vrba mrda“. Zatim, zadržite samo početna slova ove brzalice i iskombinujte mala, velika slova i datum koji je za vas značajan, a da biste dodatnu osnažili vašu lozinku, u nju uključite i neki simbol. Na ovaj način ste dobili jaku lozinku, koja ima više od 10 karaktera: „Nv/BvM21_062012“, čime ste unapredili sigurnost vašeg online naloga.

Obezbedite viši nivo privatnosti. Ako koristite istu lozinku za sve naloge, povećavate rizik da sajber napadač ukrade vaše podatke. Jedinstvene lozinke za svaki nalog osiguravaju da, čak i ako vam jedan nalog bude ugrožen, drugi ostanu bezbedni. Da biste lakše zapamtili veliki broj lozinki, koristite delove imena ili oznake sajta za koji pravite nalog. Na primer, za Instagram nalog možete da osmislite sledeću šifru: „insta/NvBvM21_062012“.

Redovno menjajte lozinke. Preporučljivo je da šifre menjate na svakih tri do šest meseci, jer čak i ako sajber napadač kojim slučajem sazna vašu lozinku, on će imati ograničeno vreme da zloupotrebi vaše informacije. Ovakva navika smanjuje potencijalne štete i omogućava visok nivo sigurnosti vaših naloga i ličnih podataka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading