KOSTI PRIJA TEMA SMRTI I UBIJANJA! OVO JE BIO ZNAK: Na viberu držao jezivu sliku, videla je i deca koju je ubio

Autor:

Hronika

23.12.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije retko da tinejdžeri igraju nasilne igrice, ali svakako nije uobičajeno sliku s metama na licu staviti kao profilnu, kaže Snežana Repac.

KOSTI PRIJA TEMA SMRTI I UBIJANJA! OVO JE BIO ZNAK:  Na viberu držao jezivu sliku, videla je i deca koju je ubio

Foto: youtube/printscreen, facebook

Dečak-monstrum Kosta Kecmanović (14), koji je 3. maja ubio devetoro učenika i školskog čuvara, a ranio pet đaka i nastavnicu istorije, bio je opčinjen smrću i ubijanjem. Ovo proizilazi iz analize njegove poslednje slike koju je za Republiku uradila psiholog Snežana Repac.

Naime, hladnokrvni ubica je uoči zločina, kao profilnu fotografiju u školskoj Viber grupi, stavio jezivu foto-montažu, tačnije svoju sliku provučenu kroz filter: na njoj su mu, umesto očiju, krstići nalik na one na snajperu, a usta su mu zašivena, što sugeriše da je planirao nešto o čemu nije smelo da se govori.

 

ST/V.Lukić
Deset žrtva masakra, unesrećene porodice često obilaze mesto zločina

NIKO NIJE REAGOVAO

- Ovakvu fotografiju s metama na licu i licu posmatranom kroz nišan je izabralo dete kojem prija kontekst teme smrti i ubijanja. Nije retko da tinejdžeri igraju nasilne igrice, ali svakako nije uobičajeno da takvu fotografiju ostavljaju za profilne slike - rekla je Repčeva za naš list.

Ova fotografija mogla je biti jasan znak upozorenja za roditelje i okolinu da nešto nije u redu s ovim detetom, međutim, niko nije reagovao.

- Taj dečak je bio povučen u odnosu na okruženje i to je sada opšti utisak, a zašto niko nije uradio nešto? Zašto škola i roditelji nisu konstatovali da ga nešto tišti i muči kada su videli slike koje je koristio za profilne. Bio je opsednut igricama s pucačinom i time je slao signale - rekao je jedan beogradski psihijatar za naš list.

Takođe, prema saznanjima iz istrage, Kosta je imao tajnu svesku, koja obiluje tako jezivim zapažanjima i detaljima da su i istražitelji bili zaprepašćeni. Naime, tokom pretresa stana pronađen je dnevnik, koji objašnjava motive stravičnog zločina i ukazuje da je ubica bio opsednut zlom i imao sasvim poremećene moralne vrednosti.

- Očigledno je da je Kosta bio opčinjen satanističkim ritualima i simbolima smrti. Uz imena školskih drugova crtao je mrtvačke glave i pentagrame, pisao da ih mrzi, da ga niko ne razume i da će se osvetiti. Iz tih beležaka se vidi da je, budući da je vrlo inteligentan, proučavao istoriju drevnih naroda, ali se fokusirao na bogove smrti, grčkog Tanatosa i egipatskog Sekera. Ukratko, bio je fasciniran svim što je imalo veze sa smrću i ubistvima - kaže naš sagovornik.

DOZVOLA ZA ZLOČIN

Dečak-ubica je tokom svedočenja u postupku protiv oca Vladimira Kecmanovića, koji se nalazi u pritvoru od dana zločina, priznao da je mesecima pre masakra igrao video-igricu "Valorant" i gledao horor film "Pročišćenje". "Valorant" je izuzetno popularna, ali i izuzetno nasilna video-igra koju stručnjaci opisuju kao jednu od najkontroverznijih i najtoksičnijih igara na svetu. Uključuje timove od pet igrača koji se napadaju i ubijaju međusobno.

Zapravo, poenta cele igre jeste da se, uz mnogo taktiziranja, stigne do cilja, odnosno da se uz jedan precizan pogodak ubije druga osoba.

- Kod dece koja zavole ili se navuku na ovu igricu se smanjuje empatičnost i realan pogled na svet, te su sklonija da nasilje vide kao prihvatljivo rešenje problema. U većini slučajeva su to tinejdžeri koji nemaju dovoljno pažnje od roditelja ili su žrtve zlostavljanja.

Posmatrajući igricu kao stvarni svet, prethodno podstaknuti besom i ljutnjom, odlučuju se da s ekrana pređu u svoju okolinu i počine zločin - zaključuje naš sagovornik.

Dve jezive inspiracije

- serija "Američka horor priča", gde srednjoškolac ubija 15 vršnjaka
- film "Pročišćenje", u kom je jednom godišnje dozvoljeno ubijanje

"Američka horor priča" kao uzor za pokolj

Tokom istrage je utvrđeno i da je monstrum ideju za masakr možda dobio iz američke serije "American horror story" ("Američka horor priča"). Naime, u jednoj od epizoda lik po imenu Tejt Lengdon, srednjoškolac, izvršio je sličan zločin tako što je u školi ubio 15 učenika.

Frapantna podudarnost masakra u školi na Vračaru sa scenom iz popularne serije je da je Kosta malo pre zločina i na Fejsbuk profilu objavio pomenutu jezivu fotografiju. Na sličan način je i lik iz serije našminkan ušao u školu i izvršio pokolj. Takođe, kod dečaka-ubice pronađen je ranac u kom su bila tri Molotovljeva koktela, a u seriji je Tejt benzinom polio i zapalio jednu osobu.

- Ova serija mu nije bila jedina jeziva inspiracija. On je, inače, bio opsednut i drugim američkim horor serijalom "Pročišćenje" (The purge"). U ovom filmu zamišljena američka vlada u bliskoj budućnosti određuje jedan dan godišnje kada je sve dozvoljeno, uključujući i ubistvo. Moguće je da je on već tada sanjao mračni san da će doći dan kada će dobiti "dozvolu" za stravičan čin - objašnjava naš sagovornik.

Poruka crteža Kerbera: "Nijedan mi neće izmaći"

Između ostalog, Kosta je često crtao i troglavog psa Kerbera, koji je, prema mitologiji, dočekivao pokojnike u podzemnom svetu i sprečavao ih da se vrate iz Hada u svet živih.
- Poistovećivao se s tim mitskim bićem, smatrajući sebe gospodarom života i smrti. Time može da se objasni i njegova najava jednom od drugova kom se poveravao da su mu se mnogi zamerili i da mu "nijedan neće izmaći". Nažalost, niko ga tada nije ozbiljno shvatao - konstatuje izvor našeg lista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading