SRBIN PRVI NA LISTI NAJTRAŽENIJIH OPASNIH BEGUNACA U EVROPI! Na spisku i Hrvati i Slovenci, kao i jedan KAVČANIN!

Autor:

Hronika

17.11.2023

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska mreža timova za aktivno traganje za beguncima (ENFAST) je pokrenula kampanju za najtraženije begunce u Evropskoj uniji. Na novom popisu se nalazi više od pedeset begunaca koji su povezani sa teškim krivičnim delima kao što su ubistva, trgovina ljudima, oružane pljačke i sajber kriminal. Na popisu se nalaze i dvojica hrvatskih i četvoro slovenačkih državljana, kao i jedan Srbin koga traži Luksemburg.

SRBIN PRVI NA LISTI NAJTRAŽENIJIH OPASNIH BEGUNACA U EVROPI! Na spisku i Hrvati i Slovenci, kao i jedan KAVČANIN!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Cilj ovogodišnje kampanje je da se poveća svest javnosti o beguncima koji se traže zbog ozbiljnih krivičnih dela. ENFAST i Evropol pozivaju građane EU da posete mrežnu stranicu najtraženijih beguna i pregledaju slike kako bi eventualno prepoznali nekoga od njih. U okviru kampanje, građani mogu da se uključe i putem anonimne dojave i tako postanu "superheroji".

U novoj kampanji se nalaze i dvojica hrvatskih državljana Davor Čizmok (43) i Tomislav Drmić (30). Čizmok se traži zbog dva teška ubistva, dok se za Drmićem traga zbog trgovine drogom i oružjem. Čizmok je nedavno osuđen na 34 godine zatvora zbog ubistva Pere Martića i njegove prijateljice Jadranke Modrić u hotelu u Osijeku 2004. godine, ali se nije pojavio na izricanju presude. Drmić je pobegao u aprilu ove godine iz Bosne i Hercegovine, gde se nalazio u bekstvu od hrvatskog pravosuđa.

Na novom popisu se nalazi i Mladen Samardžija, slovenački državljanin koji je označen kao član Kavačkog klana iz Crne Gore. On se tereti za zločinačko udruživanje i trgovinu drogom. Na listi su se našle i dve slovenačke žene, Marina Kramberger i Eva Zamenčikova. Marina se sumnjiči za prevaru, dok se Eva tereti za naručivanje ubistva supruga. Poslednji na listi iz Slovenije je Robert Okoličani, za kojim je raspišana međunarodna poternica zbog povezanosti sa kriminalnom terorističkom organizacijom.

Na prvom mestu najtraženih beguna nalazi se Saša Bibić, srpski državljanin koji koristi lažno ime Spiridon Sikiotis. On je optužen za pokušaj ubistva, a za njim traga Luksemburg. Bibić i njegov saučesnik su provalili u stan u glavnom gradu Luksemburga i izvršili pokušaj ubistva, pre nego što su pobegli sa ukradenim nakitom.

Kampanju podržava i Evropol, a cilj je da se ovi opasni begunci što pre pronađu i uhapsi. Građani mogu da budu od velike pomoći ukoliko prepoznaju nekoga od najtraženijih beguna i prijave to putem anonimne dojave.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading