KAKO SU PALI DŽONIJEVI "VRAČARCI": U velikoj akciji policije, pre tačno godinu dana uhapšeno čak 17 lica bliskih KAVAČKOM KLANU!

Autor:

Hronika

11.11.2023

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optužnicom je obuhvaćeno 38 osoba, a kao vođe ove kriminalne grupe optuženi su Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara i Uroš Piperski.

KAKO SU PALI DŽONIJEVI "VRAČARCI": U velikoj akciji policije, pre tačno godinu dana uhapšeno čak 17 lica bliskih KAVAČKOM KLANU!

Foto: Printscreen MUP

Hapšenje Vračaraca

Na današnji dan, 11. novembra prošle godine, uhapšeno je 17 članova grupe "Vračarci", koju je predvodio blizak saradnik Veljka Belivuka, Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara i Ludi Džoni.

Naime, racija je usledila samo dva dana nakon svedočenja Srđana Lalića da je Džoni naručio ubistvo Aleksandra Šarca u TC Ušće.

Tada je, Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) saopštilo da uhapšenu grupu tereti za tri teška ubistva - Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića Čađe i Aleksandra Šarca, i pet pokušaja teških ubistava - Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića i sada već pokojnog Lazara Vukićevića.

Republika

Foto: Facebook. Privatna arhiva

 

Po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, akciju su sproveli BIA, SBPOK, UKP PU za Grad Beograd i Žandarmerija u saradnji sa TOK i Europolom.

- U petak (11. novembra 2022. godine) u ranim jutarnjim časovima slobode su lišeni pripadnici organizovane kriminalne grupe, tzv. Vračarci, koju predvode N.V. (Nikola Vušović) i U.P. (Uroš Piperski), i to: L.C, I.B, D.M, N.B, V.M, N.M, S. M, A.M, N.K, N.T, M.T, J.B, Đ. K, N. J, A.N, N.V. i D.N, zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela, među kojima su i teška ubistva. Obavljen je pretres na više od 50 lokacija, među kojima su i automobili, oduzeto je više komada vatrenog oružja, veća količina novca, nekoliko luksuznih putničkih vozila i kriptovanih telefona. Ova grupa delovala je na teritoriji Beograda, kao poseban deo grupe "kavači", na čijem čelu su R.Z. (Radoje Zvicer) i S.K. (Slobodan Kašćelan). Vračarci su vršili dela po nalozima "kavača" u Srbiji i inostranstvu, a oni su ih i finansirali. Grupa je bila je predviđena za izvršenje najtežih krivičnih dela u Republici Srbiji, između ostalog i za napad na najviše državne funkcionere Republike Srbije - saopštilo je tada Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Viši sud u Beogradu saopštio je 18. jula da je potvrdio optužnicu protiv organizovane kriminalne grupe "Vračarci", čiji pripadnici se sumnjiče za tri teška ubistva i pet pokušaja teških ubistava.

Optužnicom je obuhvaćeno 38 osoba, a kao vođe ove kriminalne grupe optuženi su Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara i Uroš Piperski.

Republika

Foto: MUP Srbije

 

Između ostalog, među privedenim licima su i bivši suprug starlete Tamare Đurić, predsednik bokserskog kluba Crvena Zvezda Vladan Miketić, Nikola Kačarević, Dario Đorđević Dekster, Uroš Piperski i Luka Cerović. 

Ko je Nikola Vušović?

Vođi grupe sa Vračara, Nikoli Vušoviću, svaki trag se gubi u martu 2021. kada je izmakao policiji Dominikane, a sumnja se da se i dalje krije u toj zemlji. On je već duže vreme označen kao naslednik uhapšenog Veljka Belivuka, koji predvodi beogradskim ogrankom "kavačkog klana", a u maju pre dve godine isplivala je Džonijeva prepiska na "skaj" aplikaciji u kojoj se vidi da je planirao atentat na načelnika beogradske policije Veselina Milića.

- Glavnu ulogu u tom zločinu imali su Vušović i D. J., dok im je Zvicer dao zeleno svetlo i, navodno, im rekao da slobodno mogu da sprovedu plan u delo. Plan je bio da prvo prate Milića, a onda naprave idealnu priliku da ga ubiju. U jednoj presretnutoj poruci pisalo je: "Hoćemo da ga oderemo" - ispričao je tada izvor iz istrage.

Svedok okrivljeni u sudskom postupku protiv Belivukove grupe, Srđan Lalić, otkrio je na suđenju, da je ubistvo Aleksandra Šarca u Beogradu organizovao Nikola Vušović. On je detaljno opisao kako su pokušavali da ga namame preko "skaj" telefona "škaljarca" Mila Radulovića Kapetana, kog su Belivuk i Marko Miljković oteli u Crnoj Gori, ali Šarac tada nije naseo. Nakon toga, Lalić je izjavio da je Nikola Kačarević uspeo da namami Šarca 17. oktobra 2020. u TC Ušće, gde ga je u garaži likvidirao Lazar Ilić, koji je uhapšen u januaru 2021. u Crnoj Gori.

Vušovićeva ekipa se, osim za ubistvo Šarca, tereti i za likvidaciju Aleksandra Halabrina čije telo je nađeno raskomadano u maju 2020. godine kod Sopota, dva meseca nakon prijavljenog nestanka. U prvi mah se sumnjalo da Belivuk stoji iza tog zločina.

Treće ubistvo, koje se "Vračarcima" stavlja na teret, je Dragana Ristića Čađe, vlasnika dva restorana, u kojeg je ubica ispalio tri hica ispred njegove kuće u beogradskom naselju Kaluđerica, u septembru 2020. godine.

Luka Cerović

Luka Cerović, desna ruka Nikole Vušovića, uhapšen je dok je bio u kućnom pritvoru sa nanogicom. On se nakon tri godine bekstva u Srbiju vratio u septembru prošle godine, a krio se zbog sumnje da je 2019. podstrekao na iznudu trojice mladića u iznosu od 15.000 evra, pa mu je tada određen pritvor, koji je ubrzo zamenjen kućnim.

Međutim, istražni organi sumnjaju da se predao jer je znao da je na meti "škaljaraca", pa mu je bezbednije da bude iza rešetaka. Vušovićevo i Cerovićevo imena su se, osim u istrazi protiv Belivukovog klana, pominjala i u vezi s likvidacijom Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, visokopozicioniranih "škaljaraca" u Atini 2020. godine.

Republika

Foto: MUP Srbije

 

Uroš Piperski

Uroš Piperski je blizak saradnik Vušovića, a 2009. godine uhapšen je zajedno sa Draganom Đorićem i Dejanom Dojčinovićem jer su iz tri beogradske banke izneli više od 50.000 evra u različitim valutama. Mladići su ukradeni novac potrošili na putovanja i provod. Piperski se dovodio u vezu i sa "zemunskom grupom" koja je 2012. pljačkala pošte, banke i zlatare po Sloveniji. U Sloveniju su dolazili u malim, nasumično organizovanim grupama, izvodili po jednu do dve pljačke uz pretnju pištoljem ili nožem, i odmah kretali nazad u Srbiju, računajući na činjenicu da Srbija sa Slovenijom nema potpisan sporazum o međusobnom izručenju sopstvenih državljana.

Foto: MUP Srbije

 

Dario Đorđević Dekster - blizak prijatelj Velje Nevolje

Deksterovo ime se prvi put pominje 2008. kada je učestvovao u tuči navijača u Kaluđerici, kada su smrtno stradali Vladimir Dosković i Dalibor Milenković, a on odslužio 11 godina zatvora. Među veće kriminalce dospeo je zahvaljući prijateljstvu sa Veljkom Belivukom, iako je kasnije bio na spisku nestalih i ubijenih lica, za koje se tereti Veljko. Međutim, to je poslužilo kao paravan da sa lažnim dokumentima napusti Srbiju. U Beču ga terete da je sa šest saučesnika, u jednoj bečkoj garaži 28. decembra 2019. godine, drugoj narko bandi oteo 13 kilograma kokaina i 106.000 evra. Osumnjičen je i za preprodaju nekoliko stotina kilograma kokaina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading