POČELO SUĐENJE ZVICEROM PRLJAVOM POLICAJCU I BRAČNOM PARU IZ BIA I MUP! Sa decom u džakovima prenosili milione od droge!

Autor:

Hronika

18.10.2023

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni advokat bolestan, ključna trojka u bekstvu, šestoro optuženih nemo slušali teške optužbe.

POČELO SUĐENJE ZVICEROM PRLJAVOM POLICAJCU I BRAČNOM PARU IZ BIA I MUP! Sa decom u džakovima prenosili milione od droge!

Foto: Privatna Arhiva, Tanjug, Profimedia

Prljavi crnogorski policajac Ljubo MIlović, pripadnici BIA i MUP bračni par, Dušica i Daniel Jovanović, i još sestorica optuženih su da su kao organizovana kriminalna grupa učestvovali u transportu kokaina koji su prevozili brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije i da su novac od droge prebacivali u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.
 

Dušica i Daniel Jovanović, pirpadnici BIA, odnosno MUP Srbije, optuženi da su strogo poverljive podatke iz sistema službi bezbednosti prenosili odbeglom crnogorskom policajcu Ljubu Miloviću, bliskom vođi „kavačkog" kriminalnog klana Radoju Zviceru.

Istragom je otkriveno da su optuženi supružnici sarađivali i sa klanom Veljka Belivuka.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal svih devetoro optuženih se terete da su od neutvrđenog dana 2019. godine do 2. avgusta prošle godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije. Potom su, navodi tužilaštvo, drogu prodavali u Holandiji, a novac koji su „zaradili" na ovaj način su u gotovini prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, kako bi prikrili njeno stvarno poreklo.

Na spisku imena koje je Jovanovićeva, za potrebe organizovane kriminalne grupe koja se bavila švercom narkotika iz Ekvadora u zemlje Evropske unije, pretraživala u sistemu BIA nalazili su se i Veljko Banović Votka, jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića, „škaljarac" Miloš Nilović na koga je iz zolje pucano u kafiću na Vračaru i više imena koja se vezuju za "kavački klan".

U elektronski sistem baze podataka BIA, Jovanovićeva je pristupala preko računara koji je lično zadužila i preko lične pristupne šifre. Ime nedavno uhapšenog predsednika opštine Budva „pretraživala" je čak pet puta 21. januara 2020. godine. Zanimljivo je da je u dokumentu BIA pored imena Mila Božovića stajala napomena da se radi o licu iz kriminogene sredine u Crnoj Gori. Istog dana je njen suprug Daniel Jovanović preko „Skaja" informacije koje je dobio od supruge preneo Ljubu Miloviću. Samo dva dana kasnije, 23. januara 2020. godine, Jovanovićeva je došla u fizički posed dokumenta Pete uprave BIA koji je nosio oznaku „strogo poverljivo" i iz njega saznala podatke koji se odnose na aktivnosti pripadnika „škaljarskog klana" na teritoriji Republike Srbije, za Aleksandra i Milana Matkovića iz Novog Sada i Jaka Zaletela iz Slovenije. U tim spisima spominju se i: Đoka Lješković, Valentino Valentino, Dragan Marković, Marko Ljubiša, izvesni Bajgorić, Sjekloća, Vojko Planinc, Daniel Cibarić, Mladen Tomazić i Svetozar Vukadinović. I ove podatke je prosledila suprugu, a on Miloviću.

Međusobnu komunikaciju, članovi organizovane grupe koja se bavila švercom kokaina iz Ekvadora, preko Roterdama, u zemlje EU, vodili su preko „Skaj" aplikacije. U jednom od presretnutih razgovora, okrivljeni Jovanović 10. februara 2021. godine obaveštava Milovića da mu uskoro ističe rešenje o upućivanju na rad u Službu za kriminalističko operativni rad.

- Brate, pošto mi ovo moje rešenje za službu ističe za dve nedelje, moram nekako da dođem do Milića (Veselin Milić, načelnik PU za grad Beograd prim. aut) da mi odobri produženje. Gde god da pokucam, sve „škaljarci" brate moj – piše u jednoj od poruka koju je Jovanović uputio Miloviću.

U jednoj poruka, Jovanović u poruci koju je uputio Miloviću komentariše Darka Šarića i osobe iz njegovog okruženja.

- Video sam se sa Klošarom. Brate, cela ta ekipa oko Šarića je zlo, videli su u tebi šansu i odmah okrenuli leđa svojim drugovima sa kojima su bili odvajkada - navodi se u jednoj od poruka.

Na početku današnjeg ročišta advokat odbeglog Milovića Jugoslav Tintor zamolio je za odlaganje suđenja.

- Kolega Dragoljub Đukanović je glavni advokat Milovića, a ja mu pomažem. On ima zdravstvene probleme od ranije, a stanje mu se pogoršalo od prekjuče. Ja sam tek krenuo da čitam spise pa molim za odlaganje jer 3.000 strana je teško iščitati a kamoli da se pripremim za ovako složen slučaj. Slede odbrane okrivljenih tako da moram biti spreman da bi aktivno učestvovao u odbrani - rekao je Tintor.  

Sudsko veće je razmotrilo njegovu molbu, pa su odlučili da suđenje počne čitanjem optužnice.

Pre toga, okrivljeni su izašli pred veće sledećim redom: Daniel Jovanović 
MIlivoje Kišić , Dušica Jovanović, Miodrag Pamučina, MIlan Krstović i na kraju Živojin Filipović i svi su se potvrdili identitet kao i da nema izmena u njihovim podacima u odnosu na pripremno ročište, prethodno održano u ovom slučaju. 

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading