MORTUS PIJAN VOZAČ UBIO KADETA VOJSKE SRBIJE! Otac tragično nastradalog Nikole ne odustaje od pravde: ''Zauvek ću imati 20 godina!''

Autor:

Hronika

04.11.2023

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikola Grujić je stradao 9. jula 2022. godine kod benzinske pumpe u Darvinovoj ulici na Voždovcu, kada je pijani vozač sa 2.62 promila alkohola u krvi izgubio kontrolu nad vozilom i naleteo na njega.

MORTUS PIJAN VOZAČ UBIO KADETA VOJSKE SRBIJE! Otac tragično nastradalog Nikole ne odustaje od pravde: ''Zauvek ću imati 20 godina!''

Foto: Facebook

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Branislava R. iz Beograda, koji je u julu prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je život izgubio kadet Vojske Srbije Nikola Grujić (20) iz Čačka. Ovakva odluka nadležnog tužilaštva, koje je 26. oktobra podiglo optužnicu protiv osumnjičenog, bila je očekivana, ali za očajnog oca Nikole, Nenada Grujića, to nije bilo dovoljno. On se nada da će pravda biti zadovoljena, iako njegovo dete više nema ko da vrati.

Nikola Grujić je stradao 9. jula 2022. godine kod benzinske pumpe u Darvinovoj ulici na Voždovcu, kada je pijani vozač sa 2.62 promila alkohola u krvi izgubio kontrolu nad vozilom i naleteo na njega. Nesrećni mladić je odbačen gotovo 12 metara u naselju Voždovac i od zadobijenih povreda preminuo sedam dana kasnije.

Republika

Foto: Facebook

Nikola Grujić, poginuo

Nakon što je izazvao nesreću, vozač je pobegao sa mesta uznemirujućeg događaja i otišao da pije kafu sa suvozačem, ne mareći za život mladog kadeta. Nenad Grujić navodi da osumnjičeni nije pomogao njegovom sinu koji je hrabro pokušao da spase svoju devojku tako što ju je odgurnuo. Umesto toga, pijani vozač je odlučio da nastavi sa svojim životom, a Nenad se pita zašto čak ni izvinjenje nije uputio porodici žrtve.

- Zadovoljan sam radom tužilaštva i što je podignuta optužnica, osumnjičenom se na teret stavlja da je počinio krivična dela nepružanje pomoći povređenom licu u saobraćajnoj nesreći i ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju sa smrtnim ishodom - započinje svoju ispovest za Kurir Nikolin neutešni otac.

Republika

Foto: Facebook

Nikola Grujić, kadet Vojske Srbije

Nenad se osvrnuo i na činjenicu da je izveštaj prvog veštaka pokazao da su i vozač i Nikola podjednako krivi za nesreću, ali je drugo veštačenje to osporilo. Nenad smatra da je to pravda i da njegov sin nije kriv za svoju smrt, već je vozač kriv jer je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola.

- Drugim veštačenjem je to osporeno i to je pravda. Moj sin nije kriv... Ne ubija auto, nego vozač koji ga vozi!

Nenad se bori za pravdu za svog sina i kao vojnik se zakleo na njegov grob da će krivac za njegovu smrt odgovarati. Pored toga što je podneo krivičnu prijavu, Nenad je i drugi put položio zakletvu svom sinu da će se boriti za pravdu. On ističe da je njegov sin služio zemlji časno i pošteno, te da očekuje da i krivac za njegovu smrt odsluži svoju kaznu na isti način.

- Nije pomogao mom detetu koji je hrabro spasio svoju devojku i odgurnuo je kako i ona ne bi nastradala. Otišao je da pije kafu, a nakon što je proveo tri meseca u pritvoru pušten je i nema nikakvu zabranu. Nastavio je sa svojim životom, a meni ni izvini nije rekao - kaže otac kadeta i dodaje:

- Vodim svoj lični rat i kao vojnik, po drugi put sam se 21. jula 2022. zakleo svom detetu na grobu da će pravda biti zadovoljena, tako će i biti. Moje dete je služili ovo zemlji časno i poštenu tako da hoću da i onaj ko je skrivio njegovu smrt pošteno i časno odsluži svoju kaznu.

On je dodao da vozač koji je udario njegovo dete, koje je bilo na trotoaru to uradio pod dejstvom alkohola.

- Onoliko alkohola koliko je imao osumnjičeni u trenutku nesreće, prema stručnim nalazima, u moždanom sistemu došlo je do "konfuzije". Osoba u ovoj fazi pijanstva nesposobne su za bezbedno učestvovanje u saobraćaju, bez obzira na to da li se radi o vozaču, biciklisti ili pešaku - navodi Nenad i dodaje:

- Stanje u kom je on bio činila ga je apsolutno nesposobnim za bezbednu vožnju.

Republika

Foto: Facebook

Nikola Grujić poginuo u saobraćajnoj nesreći

"Sanjao sam da budem vojnik i branim svoju zemlju..."

Nenad je napisao i javno pismo koje je posvetio svom detetu i kojim je želeo da podigne svest nesavesnih vozača koji svakodneovno oduzmu nevini život.

- Ja sam Nikola Grujić, kadet Vojne akademije Vojske Srbije i zauvek imam 20 godina zahvaljujući Branislavu R. Tog dana 09. jula 2022. godine sam bezbrižno išao trotoarom Darvinovom ulicom kada je na mene naleteo Branislav R. pod dejstvom alkohola (2.62 promila alkohola u krvi) udario me i nije se ni okrenuo niti stao da vidi kako sam da li možda može nešto da učini da nemam zauvek 20 godina - piše na početku potresnog pisma:

- Naravno on to nije hteo da uradi, niti on niti njegov suvozač već su se odvezli do kafića da bi Branislav R. popio kafu. Zašto je to moralo tako nažalost, neću nikada saznati jer sam 16. jula 2022. godine preminuo od posledica zadobijenih u toj saobraćajnoj nezgodi. Iza mene je ostalo mnogo pitanja na koje neću nažalost, nikada saznati odgovore.

- Iza mene sam ostavio dva mlađa brata i sestru kojima sam bio uzor i idol. Nikada više se neću bezbrižno smejati sa njima i biti pored njih u životu kada im budem bio najpotrebniji. Sanjao sam da budem vojnik i da branim svoju zemlju kao i svi moji pre mene koji nisu nikada ukaljali svoju čast i obraz. Ja sam sada na nekom lepšem mestu i gledam sve moje voljene i čuvam ih od zla i nesreća. Dobio sam krila anđela i sada sam na nebeskoj straži dok taj isti Branislav slobodno šeta bez imalo trunke kajanja za to što je uradio.

- Moj otac je postavio cilj da istera pravdu do kraja i da moja žrtva ne bude uzaludna. Hvala mu na tome. Uvek sam bio ponosan na njega kao i on na mene kada sam upisao Vojnu akademiju. Znam da moja žrtva neće biti uzaludna i da neću biti samo broj u nekom sudskom postupku - piše u potresnom pismu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading