DIJANA REKLA DA ELEZ NE SME BITI UBIJEN: Svedoci na suđenju otkrili nove detalje: Kriminalac imao policijski tetra uređaj i znao da mu se sprema UBISTVO, mogao lagano da prelazi granice!

Autor:

Hronika

25.10.2023

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svedoci su se izjašnjavali vezano za krivičnu prijavu Želimira Kreštalice i postupanju protiv Darka Eleza na suđenji Dijani Hrkalović.

DIJANA REKLA DA ELEZ NE SME BITI UBIJEN: Svedoci na suđenju otkrili nove detalje: Kriminalac imao policijski tetra uređaj i znao da mu se sprema UBISTVO, mogao lagano da prelazi granice!

Foto: youtube.com/Balkan Crime

Darko Elez

Policijski službenici iz Novog Sada Goran Radonjić, Jagoda Rovčanin i Slobodan Drmarac svedočili su danas na suđenju bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca. Sa njom su na optuženičkoj klupi i tadašnji načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić i bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković.

Svedoci su se izjašnjavali vezano za krivičnu  prijavu Želimira Kreštalice i postupanju protiv Darka Eleza, kojeg je Kreštalica prijavljivao da mu radi o glavi, kao i operativnim obradama ove dvojice kriminalaca. 

- Poznato mi je da je Kreštalici pronađen pištolj za koji je imao odgovarajuću dozvolu. Tačnije prtonađen je u kolima. Drugih detalja se ne sećam osim da mi je delovalo kao hitno da podnese prijavu policiji - odgovorio je Goran Radonjić na pitanje advokata optuženog Šušnjića.  

Advokat ga zatim pita da li mu je poznat Bogdanović po nadimku Boća.

- Znam da je naš bivši kolega i da je trenutno u pritvoru. Mislim da je istraga u toku za teško ubistvo  - odgovorio je on.

"Nakon što je Šušnjić u septembu 2020. otišao sa mesta načelnika PU NS da li se obraćao Kreštalica vezano za Eleza?", pita advokat svedoka.

- Nastao je neki problem, odgovaralo se sektoru unutrašnje kontrole vezano za neku prijavu, kolega Avramović je odgovarao. Određena gospoda su meni htela da podnesu prijavu zato što se ništa nije radilo, ja sam bio u potpisu - odgovorio je Radonjić.

Vladmir Đukanović pita svedoka: "Da li ste ikada čuli, imali saznanja da je Dijana Hrkalović naredila da se na mere stavi Kreštalica ili Darko Elez?"

- Ne - odgovorio je Radonjić. 

Sudiju zanima da objasni kada su inicirali kod tužioca da se otvori operativna obrada? Šta podrazumeva tajnost obrade, odnosno ko sme biti upoznat o njoj? Da li je OJT znalo da se vodi obrada nad nekim licem?

- Načelnik PU, načelnik UKP i još njih su uključeni u tu obradu. Operativna obrada ne znači nužno stavljanje na mere, ako se preko operativnih mera utvrdi da lice može da bude predmet izvršenja krivičnog dela, predlaže se stavljanje na operativnu obradu. Nakon toga, mere su krajnje ako ne može da se prikupi dovoljno dokaza. Inicijativu šaljemo tužilaštvu, koje daje dozvolu za tajno mere i praćenje - objasnio je svedok.

Sudija: "Kada lice dolazi na mere NIK?"

- Nisam ni jedno ime predložio na NIK. To nije naša uobičajena mera, u jednom periodu su stavljana lica iz kriminogene sredine. Koliko znam, taj vid akcije više nemamo - odgovara Radonjić.

Republika

Foto: Tanjug

Dijana Hrkalović i Milorad Šušnjić

Sudija: Zašto ste vi isključeni iz svih operativnih grupa i da vam je Šušnjić rekao da se samo bavite policijskim stanicama?

- Ja ne znam, možda znaju Šušnjić ili Darmarac.

Bili ste prisutni u kancelariji tužioca kada je doneta krivična prijava. Da li je Šušnjić rekao da prijava kasni jer je lice bilo pod operativnom obradom?

- Rečeno nam je da se druge službe bave Darkom Elezom i da ne postupamo da nešto ne bi pokvarili. Da li je to bilo viši interes, recimo da se neka druga služba bavila ozbiljnijom obradom lica, ja to ne znam. Ja nisam znao za predmet operativne obrade, nego da se neke druge službe bave, tako sam shvatio to što nismo uputili odmah po krivičnoj prijavi.

"Da li znate da se 7. decembra 2017. otvaraju operativne obrade i prema Kreštalici i prema Elezu?"

- Ne znam.

Šušnjić ustaje i pita bivšeg saradnika: "Kada sam došao u NS, svedoka sam postavio za pomoćnika, da li sam mu odmah rekao da je zadužen za policijske stanice?"

- Ne. Bavio sam se i operativnim radom - odgovara svedok.

Foto: ATA Images

Dijana Hrkalović sa advokatom

Sušnjić: "Nije istina, bio je zadužen za policijske stanice?"

Sudija je prekinula optuženog Šušnjića koji je nadmeno razgovarao sa svedokom. 

Radonjić je bio izričit da je bio na svim tim grupama: "Sve ovo znam jer su meni hteli da nameste da sam ja odgovoran jer su i mene potpisali."

"Zanima me da li je Dijana Hrklalović naredila da se na mere stave Kreštalica ili Elez",  pitao je advokat vladimir Đukanović.

- Nije mi poznato. Mere se određuju kada je neophodno ako drugačije ne možemo dovoljno informacija da prikupimo. 

"Je li postojao operativni predmet za Krešalicu i Eleza?"

- Ne znam, zaista. Šušnjić me izbacio iz grupa i rekao mi da se bavim policijskim stanicama, a zašto ne znam. Imali smo pravilo da se ne postupa prema njemu kad je na obradi i kad se njim bavi SBPOK , moramo znati da li je na obradi da ne bi pokvarali veću stvar i posao koji se obavlja - objasnio je svedok Radonjić.

"Da li može da se podnese krivična prijava protiv nekoga ko je već na obradi", pita sudija.

Branilac Šušnjića primećuje da je svedok potvrdio da se manje delo odustaje od gonjena kad je lice već na merama. 

Ona ima slabo sećanje

Jagoda Rovčanin staje za govornicu kao svedok u ovom postupku, a na pitanje da li  poznaje okrivljene, odgovorila je da zna samo Šušnjića.

Republika

Foto: Youtube/Instagram

Darko Elez i Dijana Hrkalović

Tužilac Rovčaninovu pita o obradi Darka Eleza, a ona kaže da jeste bila porenuta i da je u potpunosti bila uključena u tu obradu kao i sve ostale. 

- Bila sam operativac. Konkretnih stvari se ne sećam - kazala je. 

Advokat Petrović: "Da li je vršeno lociranje lica na obradi putem baznih stanica?"

- Da - kazala je Jagoda objasnivši da se tako lica lociraju. 

"Da li znate da je Želimir Kreštalica podneo prijavu protiv Darka Eleza?", pita sudija. 

- Ne sećam se - rekla je Rovačanin, pa pojasnila da je bila na vezi sa još trojicom kolega u vezi obrade i da su imali sastanke u vezi sa tim. 

Operativno saznanje operativca je indikacija za pokretanje obrade na osnovu koje se podnosi inicijativa. 

"Šta je bilo navedeno za Eleza i Krešatalicu kao razlog za pokretanje operativnih obrada? Je li droga?", pitala je sudija.

Jagoda se ne seća ni toga, kao ni mnogo drugih detalja obrade, a priznala je da su Elez i Kreštalica i fizički praćeni od strane policije.

Slobodan Drmanac je sledeći svedok i izjašnjava se da poznaje svo troje optuženih, neke lično, a neke samo službeno.

Foto: MUP/youtube.com/ilustracija

Hrkalovićeva i Elez

Tužilac pita Drmanca ko ga je uključio u tim za operativnu obradu Eleza.

- Prevashodno po naređenju načelnika Milorada Šušnjića. 

"Koja dela su inicirala obradu Darka Eleza, šta se znalo o njemu?", pita sudija.

- Više sam o Elezu znao iz medija, a jednom sam znao da mu je život ugrožen. Konkretno ja nisam imao saznanja o njemu, osim da se bavi kriminalom. Obradu su inicirali Šušnjić i kolega Drobnjak. Mislim da je je prvo krenula obrada, pa onda dokazne radnje.

Drmanac objašnjava kako je čuo da Eleza planira da ubije konkurencija.

- Dobio sam podatak da Elez izlazi na vikend iz zatvora i da treba određena grupa da ga sačeka u garaži na Novom Beogradu gde je živeo, da hoće da ga likvidiraju. O tome smo obavestili Dijanu Hrkalović, ali dalje nismo ništa radili po tom pitanju.

Drmanac kaže da je prijavio svoje saznanje da Elez ima tetra uređaje koje koristi policija. 

- Imao je tetra uređaje kojima je mogao da vidi kretanje policije i time ih izbegne i izađe iz kruga 1 i kruga 2.  Krug jedan je kad se izvrši krivično delo na teritoriji Novog Sada. Mogao je da čuje komunikaciju uobičajenu među policijom, njihovim patrolama, ali i da prisluškuje detalje iz najsloženijih operativnih obrada - pojašnjava Brmanac. 

"Koji su bili vaši zadaci u obradi 'Sačma'?"

- Ušao sam u sukob sa načelnikom jer sam odbio da potpisujem papirologiju vezanu za Sačmu i još nekih obrada. Tada sam već sumnjao da se radi protivzakonito - odgoborio je svedok.

"Kada ste pokvarili odnose sa Šušnjićem?", bilo je sledeće pitanje.

- U maju ili junu 2018. kada sam odbio da izvršim pretres stana uniformisanog policajca, a to nije bio posao kriminalističke policije, nego SUK. Nisam imao saznanja o "Sačmi", ali ona nie bila jedina iako je imala najzvučnija imena. Kolega Drobnjak Božidar je saznao za Elezova vozila, ali zaustavljen je u postupanju. Za sve aktivnosti za koje sma smatrao da nisu u skladu sa zakonom obavestio sam usmeno načelnika UKP Dejana Kovačevića, kod njega u kancelariji.

Republika

Foto: ST/V.Lukić

Dijana Hrkalović

U vezi tetre advokat Đukanović, branilac Hrkalovićeve pita da li je to bilo saznanje ili proveren podatak da se Elezu sprema ubistvo?

- Bili smo na sastanku Šušnjić i ja kod nje i ona nam je rekla da ne sme da se desi da Eleza neko ubije.

Dijana Hrkalović se javlja za reč i pita: "Koja je procedura kada se dobije informacija da se sprema nečije ubistvo?"

- Upoznajem pretpostavljene da li usmeno ili pismeno.  Posredstvom posredničkih i prijateljskih veza sam 2017. saznao da se sprema Elezova likvidacija. Utvrđen je neki stan i tu je bilo lice na potrazi, ali ne sećam se više, znači postupalo se kad je trebalo da ga ubiju.

"Je li vam Dijana naredila nešto?", pita sudija

- Šušjić mi je naredio za obradu, a Dijana je drugi put kad smo bili kod nje izjavila ovo što sam već rekao. Posle sam izašao iz kancelarije i ispred u kolima sačekao Šušnjića koji je ostao kod nje - rekao je Drmanac. 

On nastavlja da opisuje dešavanja i kaže da je sve radio po nalogu šefa.

- Šušnjić mi je predložio da idemo u Beograd, ja nisam nijednom inicirao. Posle pola godine mi je Šušnjić rekao da odredim dva operatrivca za obradu.

"Da li je rečeno Dijani da postoji Kreštalicina prijava protiv Eleza?", pitaju Drmanca pred sudom i nastavljaju: "Ko vam je rekao da izađete iz Dijanine kancelarije?"

- Možda Dijana, a možda i Šušnjić su mi rekli da sam slobodan da mogu da idem. Čekao sam Šušnjića oko sat vremena - kaže Drmanac. 

Sudija reagiuje rekavši da je kod tužioca kazao da je Šušnjića čekao 15 do 20 minut, pa se on ispravio da je verovatnije da je tada preciznije rekao jer je sada mnogo toga zaboravio. 

Drmanac je rekao pred sudom da mu je načelnik u kolima na putu ka Novom Sadu dok su se vraćali od Hrkalovićeve rekao više puta: "Ponovio je tri, četiri puta. 'Došlo je vreme da radimo je*ene stvari', a na moje pitanje koje sam više puta ponovio o kojim se stvarima radi, ništa nije rekao - istakao je svedok Drmanac.

Otkud imate saznanja da je Šušnjić sputavao Drobnjaka u predmetu protiv Eleza - pitaju ga.

- Lično mi je Drobnjak pričao - kaže svedok i nastavlja da odgovara. "Krešalica je bio na NIKU i znam da je kontrolisan i pregledan."

"Je li Elez bio na NIKU?", pitaju svedoka

- Mislim da jeste. Za mene je kriv Šušnjić - rekao je  Drmanac.

Ko predlaže lica za NIK?

- I operativci i šefovi. 

"Hoću da razjasnim ovo vezano za mene", rekla je Dijana i postavila pitanje: "Da li sam ja uradila bilo šta protivzakonito?"

Sudija se protivi da svedok ocenjuje. 

"Čovek je prokomentarisao da sam ja rekla da to lice ne sme biti ubijeno", kaže Hrkalovićeva.

"Dijana, nije čovek nego svedok", opominje je sudija 

"Da li sam ja naredila da se otvori operativna obrada?", ne odustaje Hrkalovićeva.

- Rekli ste da bi trebalo da se otvori, a meni je naredio Šušnjić.

Vladimir Đukanović ističe da svedok ima samo posredna saznanja. 

Šušnjićev adevokat želi da predoči sudu: "Svedok Drmanac  je u zavadi sa ovde okrivljenim Šušnjićem te vas molim da uzmete to u obzir i njegovo svedočenje odbacite."

Ovim je završen današnji deo suđenja bivšim policijskim funkcionerima i sudija zakazuje novo ročište krajem sledćeg meseca.

- Svedok Drobnjak nije obavešten o suđenju jer ne znamo gde radi sada. Pokušaćemo da ga nađemo i pozovemo kao i svedoke Nikolu Avramovića i Uglješu Mitića - zaključila je predsednica veća u ovom slučaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading